ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Να «ανάψει πράσινο» στους δρόμους του Λονδίνου περιμένει η Uber

Η δοκιμαστική άδεια λειτουργίας της Uber στο Λονδίνο λήγει στις 25 Νοεμβρίου και η εταιρεία θα περιμένει την απόφαση των Αρχών της βρετανικής πρωτεύουσας για το αν θα μπορεί να λειτουργεί πλέον στην πόλη.

Η ώρα της αναμονής σχεδόν τελείωσε για την Uber στο Λονδίνο, καθώς η εταιρεία ride-sharing περιμένει να λάβει τη νέα άδεια λειτουργίας από τις Αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας.

Με την δοκιμαστική άδεια που είχε λάβει να λήγει στις 25 Νοεμβρίου, αν η Αρχή Μεταφορών του Λονδίνου αποφασίσει κατά της Uber, τότε η εταιρεία θα «εξοριστεί» από την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Μια νέα μακροχρόνια άδεια θα προσφέρει ένα επίπεδο σιγουριάς που η Uber και οι 45.000 οδηγοί της δεν έχουν νιώσει εδώ και χρόνια.

Η αγορά ride-sharing του Λονδίνου έχει αλλάξει δραματικά από την στιγμή που οι τοπικές Αρχές Μεταφορών αποφάσισαν πως η Uber δεν «ταίριαζε και άρμοζε» για να κατέχει άδεια. Η Ola, η ViaVan και η Bolt έχουν λάβει άδειες για να λειτουργούν στην πόλη, ενώ η Uber έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από αγωγές στη Βρετανία συμπεριλαμβανομένου και την ήττα της στην υπόθεση για τα δικαιώματα των εργαζομένων οδηγών της.

Ήταν το 2017 που μόλις είχε αναλάβει η Dara Khosrowshahi σαν Διευθ. Σύμβουλος όταν οι Αρχές του Λονδίνου τόνισαν πως η εταιρεία έχει αποτύχει να κάνει ενδελεχείς ελέγχους στους οδηγούς της, ενώ είχαν αναφερθεί σοβαρά εγκληματικά περιστατικά. Παράλληλα, το λογισμικό Greyball που χρησιμοποιεί η Uber, εμπόδιζε τις Αρχές από το να συλλάβουν οδηγούς που είχαν παρανομήσει. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν υπερασπίστηκε την απόφαση των Αρχών σημειώνοντας πως «η προσφορά μιας καινοτόμας υπηρεσίας δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ασφάλειας των πελατών».

Η Uber αναγκάστηκε να προβεί σε δημόσια συγγνώμη και προχώρησε με την έφεση που της επέτρεψε να λειτουργεί προσωρινά μέχρι να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Η Διευθ. Σύμβουλος της Uber ανέφερε μια σειρά από αλλαγές που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες.

Οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά διαλλείμματα μετά από 10 ώρες δουλειάς και θα είναι ασφαλισμένοι ώστε να καλύπτονται τα χαμένα εισοδήματα τους σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού. Δημιουργήθηκαν συμβουλευτικές υπήρεσίες για τους οδηγούς που θέλουν να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στα στελέχη της εταιρείας και μαζί υπάρχει πλέον και μια 24ωρη γραμμή υποστήριξης για επιβάτες και οδηγούς.

Ο αναλυτής του Bloomberg Αιτόρ Ορτίζ σημειώνει πως «υπάρχουν σημάδια οτι η Uber θα αποκτήσει άδεια λειτουργίας για 15 μήνες μέχρι και 3 χρόνια» και συμπληρώνει πως «νέοι ανταγωνιστές όπως η Ola και η ViaVan δείχνουν πως η Αρχή Μεταφορών του Λονδίνου μπορεί να δώσει περισσότερες άδειες για να αυξήσει τον ανταγωνισμό».

Οι οδηγοί ταξί του Λονδίνου αντιδρούν στην περίπτωση να λάβει άδεια η Uber καθώς τονίζουν οτι «είναι στο DNA της Uber να μην σέβεται κάθε ρύθμιση». Εκπρόσωπος της Uber δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

Τον Ιούνιο του 2018, η Uber είχε λάβει μια προσωρινή άδεια 15 μηνών για να λειτουργήσει στο Λονδίνο και μπόρεσε να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βγει στην χρηματιστηριακή αγορά. Η είσοδος της στο αμερικανικό χρηματιστήριο συνοδεύτηκε από μεγάλη επιτυχία. Τώρα οι μετοχές της έχουν χάσει το 40% της αξίας τους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις συνεχείς ήττες που καταγράφει η εταιρεία απέναντι στις αγωγές που αντιμετωπίζει σε ΗΠΑ και Ευρώπη σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Uber: Εξασφάλισε άδεια λειτουργίας στο Λονδίνο για 18 μήνες

Η υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) αρνήθηκε να χορηγήσει νέα άδεια στην εταιρία το 2019 λόγω ενός «μοτίβου αδυναμιών» όπως το χαρακτήρισε, όπως ότι εκτελούνταν διαδρομές από άλλους οδηγούς από αυτούς που διαφημίζονταν στην πλατφόρμα.
Germany-Electric Cars
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Με φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα νέα κτίρια από το 2022

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει να εγκαθίστανται ως και 145.000 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον χρόνο μέχρι το 2030, όταν θα πάψει να επιτρέπεται η πώληση νέων αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν θα ενδώσουμε στη διαμάχη για την αλιεία με το Λονδίνο

Το Παρίσι υποστηρίζει ότι το Λονδίνο θα έπρεπε να εκδώσει περισσότερες άδειες σε γαλλικά αλιευτικά, ώστε να ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.