Φώτο: Shutterstock

Να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση η ευρωζώνη ζητάει η Λαγκάρντ

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρέπει να μετατραπεί σε μια οικονομία ανοικτή στον κόσμο που αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική της Ευρώπης δήλωσε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η ευρωζώνη χρειάζεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση μέσω μεγαλύτερων δημόσιων επενδύσεων, εάν θέλει να είναι σε θέση να αντέξει την αδυναμία στο εξωτερικό, δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ που προέταξε την ανάγκη για ένα νέο «συνδυασμό ευρωπαϊκών πολιτικών» για την προώθηση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια «στρατηγική αναθεώρηση» στο άμεσο μέλλον και ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της γρηγορότερα με λιγότερες παρενέργειες αν άλλες πολιτικές τη στήριζαν. Ζήτησε βοήθεια από τη δημοσιονομική πολιτική, με μια «πιο παραγωγική, πιο ψηφιακή και πιο πράσινη» στάση.

«Η απάντηση βρίσκεται στο να μετατραπεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μια οικονομία ανοικτή στον κόσμο αλλά με αυτοπεποίθηση, μια οικονομία που αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική της Ευρώπης προκειμένου να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά εγχώρια ζήτησης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», δήλωσε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που της αναλογεί συνεχίζοντας «να στηρίζει την οικονομία και να ανταποκρίνεται στους μελλοντικούς κινδύνους», παρακολουθώντας παράλληλα «τις παρενέργειες» της χαλαρής της πολιτικής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε όσους ήθελαν το Grexit λέει ο Μπενουά Κερέ

«Υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εμείς αντισταθήκαμε» δήλωσε ο Μπενουά Κερέ στην τελευταία του συνέντευξή ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα στήριξη από την ΕΚΤ θα χρειαστεί η ευρωζώνη

Η διεθνής αβεβαιότητα πιθανόν να καταστήσει αναγκαία μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, Ηλ. Λεκκός. Όμως, υπάρχουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια.
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση για την επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ

Εξαιτίας των μέτρων που αφορούν την υγεία σε ολόκληρη την ΕΕ, τα όργανα λήψης αποφάσεων και το προσωπικό της ΕΚΤ επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από την πανδημία.