ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ο Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο το συνάλλαγμα... στα στρώματα

Νέα υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου, με τον Ερντογάν να συνεχίζει να θεωρεί ότι «ξένες δυνάμεις» επιτίθενται στην Τουρκία προκειμένου να την... υποδουλώσουν.

Νέους πρωτότυπους τρόπους προκειμένου να στηρίξει τη λίρα ανακάλυψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καλεί, πλέον, τους πολίτες της γειτονικής χώρας να ανταλλάξουν τα δολάρια που έχουν… κάτω από το στρώμα με λίρες. 

Πάντως η έκκλησή του  δεν φαίνεται να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα με το τουρκικό νόμισμα να κινείται κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και να φθάνει έως και τις 13,74 λίρες ανά δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος τον Νοέμβριο με το τελευταίο ιστορικό χαμηλό να είναι στις 13,97 λίρες ανά δολάριο. 

«Καλώ τους πολίτες αλλά και θεσμικούς φορείς οι οποίοι διαθέτουν συνάλλαγμα είτε κάτω από το στρώμα είτε στην τράπεζα να αδράξουν την ευκαιρία και να τα ποντάρουν στην νέα μας οικονομική πολιτική, την οποία έχουν κτίσει με θεμέλια τις επενδύσεις, την απασχόληση και την αύξηση της παραγωγής», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος. Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι η μεταβλητότητα στην ισοτιμία της λίρας θα διακοπεί μετά από κάποιο διάστημα, εκτιμώντας ότι «αντίθετα η σταθερότητα που προσφέρουν οι επενδύσεις θα διατηρηθεί».

Πάντως τα στοιχεία που υπάρχουν εξακολουθούν να διαψεύδουν τον Ερντογάν, με τον πληθωρισμό να φθάνει τον Νοέμβριο στο 21,3%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού εκτοξεύθηκε στο 54,6% τον ίδιο μήνα, με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, όμως, να ακολουθεί τις εντολές Ερντογάν και να προχωρά σε συνεχείς μειώσεις επιτοκίων. 

Από την πλευρά του ο οίκος Fitch σε έκθεσή του για την Τουρκία εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει τον Δεκέμβριο στο 25%, ενώ ο Ερντογάν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η πτώση της λίρας οφείλεται σε «ξένες δυνάμεις που θέλουν να αποδυναμώσουν την τουρκική οικονομία και την ανεξαρτησία της Τουρκίας».

Η ημερήσια πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία, αυξάνεται η λαϊκή οργή κατά Ερντογάν

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».