ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Φρενάρει» η ανάκαμψη της ευρωζώνης, νέες προβλέψεις για το δ' τρίμηνο

Σύμφωνα με την Capital Economics, το κύμα των κρουσμάτων Covid στην Ευρώπη και η παραλλαγή Όμικρον σημαίνουν ότι η πτώση της ανάπτυξης είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο έντονη από ό,τι αναμενόταν.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα συνεχίζεται η ευφορία για την πορεία της οικονομίας για το 2021, οι οικονομολόγοι αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ευρωζώνη για το δ’ τρίμηνο. Σε έκθεση της η Capital Economics κάνει λόγο ακόμα και για ένα αδύναμο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς γρήγορα ανεβαίνουν τα κρούσματα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Jack Allen-Reynolds, senior economist της Capital Economics, τονίζει ότι το γ’ τρίμηνο, το ΑΕΠ της ευρωζώνης απέχει μόλις 0,5% από τα επίπεδα προ πανδημίας και ότι ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνεται, όπως αναμενόταν. Σημειώνεται ότι το γ’ τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και αναμένεται επιβράδυνση πλεον στο 0,2% για το δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με την Capital Economics.

Κάποιοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για αρνητική απόδοση του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο παρόλο που, τόσο ο Οκτώβριος, όσο και ο Νοέμβριος, κινήθηκαν ικανοποιητικά«Όμως το κύμα των κρουσμάτων Covid στην Ευρώπη και η παραλλαγή Όμικρον σημαίνουν ότι η πτώση της ανάπτυξης είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο έντονη από ό,τι περιμέναμε. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, τα κρούσματα Covid αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά αυξάνονται επίσης στην Ιταλία και την Ισπανία», επισημαίνει ο κ. Allen-Reynolds.

«Οι πιο επίκαιροι δείκτες καταναλωτών έχουν πάρει μια αξιοσημείωτη στροφή προς το χειρότερο. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι μολύνσεις από τον Covid αυξάνονται γρήγορα και οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν τους περιορισμούς. Αν και τα νέα μέτρα περιορισμού στις περισσότερες χώρες δεν είναι τόσο αυστηρά όσο ήταν σε ορισμένα σημεία στο παρελθόν, οι καταναλωτές φαίνεται να ενεργούν πιο προσεκτικά από μόνοι τους», εξηγεί ο ίδιος.

Τα CE Mobility Trackers, που μετρούν την κινητικότητα, δείχνουν μια σαφή πτωτική τάση τον τελευταίο καιρό, υποδηλώνοντας μια πτώση στην κατανάλωση νοικοκυριών της ευρωζώνης που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 2%. Πρόκειται για συγκεντρωτικά δεδομένα από την Google και την Apple για ταξίδια με αυτοκίνητο, επισκέψεις σε χώρους εργασίας, καταστήματα λιανικής και αναψυχής.

Υπενθυμίζεται ότι έκρηξη με ρυθμό ανάπτυξης 13,4% πέτυχε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, ο τουρισμός ήταν αυτός που προσέφερε τη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά τη βαθιά ύφεση κατά 10% στο γ' τρίμηνο του 2020, καθώς σε ετήσια βάση οι εξαγωγές υπηρεσιών εκτινάχθηκαν κατά 84,6%, ενώ εν γένει η εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας ήταν εντυπωσιακή, με τη συνολική αύξηση των εξαγωγών να φθάνει στο 48,6% με τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να εμφανίζουν άνοδο 18,1%, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της κατανάλωσης καθώς αυξήθηκε κατά 7,3%.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι η Ελλάδα κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 4,1% στην ΕΕ, μετά από αύξηση 14,4% στη ζώνη του ευρώ και 13,8% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,1% στην ΕΕ. Στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατέγραψαν η Αυστρία (+3,8%), η Γαλλία (+3) και η Πορτογαλία (+2,9%). Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία και τη Σλοβακία (+0,4%), ενώ το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό στη Λιθουανία (0%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Απώλειες 920 δισ. για την Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει έρευνα της Accenture οι κραδασμοί από την πανδημία κόστισε στις οικονομίες της ευρωζώνης 112μ7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ΑΕΠ το 2021, ενώ πλέον και ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχεραίνει περαιτέρω την εικόνα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Τρέχει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει κατά 44,7% τις τιμές ενέργειας στην ευρωζώνη που έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο ΟΟΣΑ εκτίμησε πως η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα είναι μικρότερη κατά 1,4%.