ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία και Γερμανία θέλουν επενδύσεις σε αέριο και πυρηνική ενέργεια

Το Παρίσι θέλει να προσελκύσει «πράσινη» χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Η Γερμανία θέλει να κλείσει τα εργοστάσιά της που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και προτιμά να στραφεί στο φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι η κυβέρνησή του και αυτή της Γερμανίας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εξευρεθεί συμβιβασμός για το εάν η ΕΕ θα χαρακτηρίζει πράσινες επενδύσεις έργα για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και στο φυσικό αέριο.

Το Παρίσι θέλει να προσελκύσει «πράσινη» χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στη Γαλλία. Από την άλλη, η Γερμανία έχει μπει στον δρόμο για να κλείσει τα εργοστάσιά της που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και προτιμά να στραφεί στο φυσικό αέριο, ορυκτό καύσιμο. Ο κ. Μακρόν υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Όλαφ Σολτς, ότι η απόφαση για το ζήτημα, τη λεγόμενη πράσινη ταξινομία, θα δημοσιοποιηθεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, έχουν ζητήσει την κοινή αγορά αερίου, μια κίνηση που, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσει να αυξηθούν οι προμήθειες. Οι τιμές αερίου ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας παραγόντων όπως η υψηλή ζήτηση και οι χαμηλότερες των αναμενόμενων εξαγωγές από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας να διαμορφώνεται στα 127 ευρώ, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια έως και τον Μάρτιο του 2022 διατηρούνται υψηλότερα από το επίπεδο των 110 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε σε αυτό προτείνοντας ένα σύστημα με το οποίο οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς (TSO) των χωρών, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό αφορά τον ΔΕΣΦΑ, θα μπορούν από κοινού να αγοράσουν στρατηγικά αποθέματα αερίου, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια έκτακτη περίπτωση σοβαρής έλλειψης.

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι η συμμετοχή των κρατών – μελών θα είναι εθελοντική και πριν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από μέρους τους θα πρέπει πρώτα να έχει ενημερωθεί η Επιτροπή, προκειμένου να γνωρίζει τις ακριβείς ποσότητες που θα αγοραστούν, τις λειτουργικές διαδικασίες για την ενεργοποίηση της προμήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το αναμενόμενο κόστος και οφέλη.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν την αποθήκευση στις περιφερειακές αξιολογήσεις τους για τους κινδύνους εφοδιασμού με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας υποδομής αποθήκευσης από αλλοδαπούς, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής. Εάν εντοπίσουν κινδύνους, οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα όπως η υποχρέωση των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς να αγοράζουν στρατηγικά αποθέματα.

Το μεγάλο ερωτηματικό, πάντως, παραμένει εάν οι προτάσεις της Κομισιόν θα υιοθετηθούν εγκαίρως ώστε να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική πορεία στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ προκειμένου να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως και από χώρες οι οποίες αντιτίθεται σε μία τέτοια εξέλιξη. 

Η πρόταση θα απαιτούσε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια των χωρών για φυσικό αέριο να λήξουν έως το 2050, ημερομηνία κατά την οποία η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο παρέχει περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας της ΕΕ, με το 90% της να εισάγεται.

Για να προωθηθούν περισσότερα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο, οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς θα πρέπει να δέχονται φυσικό αέριο με μίγμα έως και 5% σε υδρογόνο από το 2025, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων υδρογόνου θα πρέπει να συνεργάζονται σε επίπεδο ΕΕ για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μια αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς πλαφόν στο φυσικό αέριο το νέο σχέδιο της ΕΕ για την ενέργεια

«Όταν η Ευρώπη ενεργεί από κοινού έχει μεγαλύτερη επιρροή. Κινητοποιούμε κοντά στα 300 δισ. ευρώ. Περίπου 72 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Νέα οδηγία στις εταιρείες για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη οδηγία της Κομισιόν, οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο κάνοντας μια δήλωση που να λέει πως, όταν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, θεωρούν πως έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμός στην Ιταλία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σημείωσε πως στην οικονομία πολέμου που επικρατεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάποιες χώρες θα υποστούν βαρύτερο πλήγμα από τις ενεργειακές επιλογές που θα κάνουν.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας λένε οι ρυθμιστικές αρχές

Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης αντιτάσσεται στις προτάσεις των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για αποσύνδεση των τιμών του ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.