ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Astrazeneca έναντι της Όμικρον με 3 δόσεις

Μετά τη χορήγηση τριών δόσεων του AstraZeneca το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του Όμικρον ήταν αντίστοιχο με αυτό έναντι του στελέχους Δέλτα έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τρεις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 είναι αποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη στοιχεία από εργαστηριακή έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η έρευνα, που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονική επιθεώρηση ελεγμένη από ομότιμους, δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων έναντι του Όμικρον μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης ήταν υψηλότερο σε σχέση με αυτό που εμφάνιζαν άνθρωποι που είχαν μολυνθεί και αναρρώσει από covid-19.

Μετά τη χορήγηση τριών δόσεων του AstraZeneca το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του Όμικρον ήταν αντίστοιχο με αυτό έναντι του στελέχους Δέλτα έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου, προσθέτει η έρευνα. Η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία επεσήμανε ότι οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που πραγματοποίησαν την έρευνα ήταν ανεξάρτητοι από αυτούς που εργάστηκαν πάνω στο εμβόλιο.

Επίσης, η φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μελέτες για την παρασκευή εμβολίου που θα στοχεύει την μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα. Ο Σάντι Ντάγκλας (Sandy Douglas), επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε στους Financial Times, πως «όπως και και με πολλές προηγούμενες παραλλαγές ανησυχίας, και σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην AstraZeneca, έχουμε κάνει προκαταρκτικά βήματα για την παραγωγή επικαιροποιημένου εμβολίου στην περίπτωση που χρειαστεί». Επισήμανε δε ότι «τα εμβόλια με βάση τον αδενοϊό, όπως αυτά που παρασκευάζονται από την Οξφόρδη/AstraZeneca, θα μπορούσαν επί της αρχής να χρησιμοποιηθούν για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα παραλλαγή πιο γρήγορα απ' ότι μπορεί να πίστευαν ορισμένοι προηγουμένως. Έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα εκεί που η ανάγκη και οι προκλήσεις σε επίπεδο logistics είναι μεγαλύτερες».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet τη Δευτέρα έδειξε πως η προστασία που παρέχουν οι δυο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca άρχιζε να φθίνει τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι δυο δόσεις των ευρέως διαδεδομένων εμβολίων παράγουν μικρότερη ποσότητα αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές, και πως μια τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA μπορεί να αυξήσει το επίπεδο των αντισωμάτων. Αν και δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, ωστόσο οι παγκόσμιες αρχές υγείας έχουν εκφράσει ανησυχία πως τα σημερινά εμβόλια μπορεί να προσφέρουν λιγότερη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Όμικρον θα ετοιμάσει και η AstraZeneca

Η φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μελέτες για την παρασκευή εμβολίου που θα στοχεύει την μετάλλαξη που εξαπλώνεται ταχύτατα όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.