ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιταλία: Στο 4,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, υψηλό 10ετίας

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό στη χώρα ήταν ξανά το ενεργειακό κόστος, με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να αυξάνονται 14,4% σε ετήσια βάση και το κόστος μεταφορών κατά 9,6%.

Στο 4,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Δεκέμβριο από 3,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο μίας και πλέον 10ετίας, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους συνέχισε να ωθεί τις τιμές υψηλότερα.

Αν και η Ισπανία κατέγραψε επίσης τον υψηλότερο πληθωρισμό 30 ετών τον Δεκέμβριο, οι πιο βόρειες χώρες της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να έχουν ήδη δει το υψηλότερο επίπεδό του. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν σταθερός στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, ενώ τα στοιχεία για τη Γερμανία, που θα δημοσιοποιηθούν αύριο, αναμένεται να δείχνουν μία κάμψη του.

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό στην Ιταλία ήταν ξανά το ενεργειακό κόστος, με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να αυξάνονται 14,4% σε ετήσια βάση και το κόστος μεταφορών κατά 9,6%. Οι τιμές για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων αυξήθηκαν 3,6%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και ποτών σημείωσαν άνοδο 2,9%.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σχηματίζοντας αποθεματικό 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το πρώτο διάστημα του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τι εκτιμούν οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι για την πορεία της ευρωζώνης

Ο αντίκτυπος του πολέμου, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και της μείωσης της εμπιστοσύνης, είναι σημαντικός.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στέλνει στο 6,1% τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ. Στο 2,7% θα διαμορφωθεί η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2022 και στο 2,3% το 2023 με την Κομισιόν να υποβαθμίζει τις χειμερινές προβλέψεις της.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη δίνη του πληθωρισμού η ευρωζώνη: Εκτίναξη πάνω από 4% τον Οκτώβριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008 θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Άνοδο 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο τρίμηνο.