ΓΔ: 914.84 -2.93% Τζίρος: 86.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βουλγαρία: Προτεραιότητα τα δικαιώματα των Βουλγάρων της Β. Μακεδονίας

«Η συμφωνία (της Βουλγαρίας) για να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, δεν πρέπει να συνδέεται με προθεσμίες, αλλά με πραγματικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, κ. Ρ. Ράντεφ.

Η Βουλγαρία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προστασία των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας στις συνομιλίες, ενώ τα Σκόπια επιδιώκουν να διαπραγματευτούν την ταχεία άρση του βέτο της Βουλγαρίας στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ, όπως αναφέρει το Euractiv.

Αυτό κατέστη σαφές μετά τη βασική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που συγκλήθηκε από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ στη Σόφια τη Δευτέρα (10 Ιανουαρίου). Τα βουλγαρικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο περιέγραψαν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ κατά την πρώτη επίσκεψή του στα Σκόπια στις 18 Ιανουαρίου.

«Η συμφωνία (της Βουλγαρίας) για να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, δεν πρέπει να συνδέεται με προθεσμίες, αλλά με πραγματικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα δικαιώματα των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε και δεν αρνούμαστε το δικαίωμα των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να αυτοπροσδιορίζονται και να διατηρούν τις γλώσσες τους σύμφωνα με το σύνταγμα. Η Βουλγαρία υποστηρίζει την πλήρη ισότητα των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας με τους υπόλοιπους λαούς στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η πολιτική των διακρίσεων κατά των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας, που ξεπερνούν τους 120.000, κλιμακώθηκε πρόσφατα».

Η Βουλγαρία επιμένει ότι τα δικαιώματα των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν βασικό σημείο για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η Βουλγαρία θα επιμείνει επίσης στην επιτάχυνση της υλοποίησης έργων που παρέχουν μεταφορικές και ψηφιακές υποδομές και για τις δύο χώρες, με επίκεντρο τον Διάδρομο Μεταφορών 8, που συνδέει το αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου με τη μεγαλύτερη πόλη της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας, τη Βάρνα. «Αυτό θα δώσει ώθηση στη διαδικασία διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο Ράντεφ.

Τα βουλγαρικά πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι κατά την άσκηση της εσωτερικής πολιτικής της χώρας, η βουλγαρική κυβέρνηση θα σεβαστεί την τρέχουσα εθνική θέση της Βουλγαρίας.

Μέχρι τώρα, οι αρχές στη Σόφια έχουν παροτρύνει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν τις βουλγαρικές τους ρίζες πριν από το 1944, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής γλώσσας, ιστορίας και εθνικών ηρώων, να αρχίσουν να εργάζονται για την εξάλειψη της γλώσσας μίσους προς τη Βουλγαρία και την αλλαγή των σχολικών βιβλίων.

Τα βουλγαρικά αιτήματα εξακολουθούν να μην γίνονται κατανοητά από τους εταίρους της ΕΕ και η Βόρεια Μακεδονία αρνείται κατηγορηματικά να τα δεχτεί. Τους τελευταίους μήνες, η Βουλγαρία έχει αρχίσει να στρέφει το επίκεντρο των προσπαθειών της στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που έχουν αναγνωρίσει τις βουλγαρικές ρίζες τους και έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια. Αυτοί αποτελούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας που αριθμεί δύο εκατομμύρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία δεν δέχεται το «Βόρεια Μακεδονία» και επιμένει στο βέτο

Η Βουλγαρία εξακολουθεί να ζητά ορισμένες εγγυήσεις ότι τα θεμελιώδη συμφέροντά της δεν θα παραβιαστούν προκειμένου να άρει το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Ενίσχυση 60 εκατ. λέβα σε πληγείσες από τον ιό επιχειρήσεις

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα που επλήγησαν από την πανδημία εντάσσεται στην επικαιροποιημένη στρατηγική του ομίλου της Βουλγαρικής Τράπεζας Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2023.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης ζητούν εργοδοτικές οργανώσεις

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητηθεί το πρόβλημα με την αυξημένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μέτρα που προτείνει ο υπουργός Ενέργειας δεν λειτουργούν, όπως τονίζουν.