ΓΔ: 855.74 0.53% Τζίρος: 28.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:10:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Shutterstock

Σε υψηλό 10ετών η ανάπτυξη της Κίνας το 2021 καθώς έφθασε στο 8,1%

Είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2012, ενώ παράλληλα ξεπέρασε τόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8% όσο και τον κυβερνητικό στόχο για επέκταση του ΑΕΠ κατά 6%.

Η Κίνα έκλεισε το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης 8,1% σε σύγκριση με το 2020, επίπεδο που είναι το υψηλότερο που ανακοινώνεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, παρά την κρίση στον τομέα των ακινήτων και τις αναζωπυρώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που έριξαν το βάρος τους στην ανάκαμψη του ασιατικού γίγαντα.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πάντως επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο (4%) σε σύγκριση με το προηγούμενο (4,9%), όπως ανακοίνωσε η κινεζική εθνική υπηρεσία στατιστικής. Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει «τριπλή πίεση»: συρρίκνωση της ζήτησης, εντάσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και αναθεώρηση της αξίας πόρων προς το κάτω, αναγνώρισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νινγκ Τζιτζέ, στέλεχος της υπηρεσίας στατιστικής.

Η επίσημη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 είναι υψηλότερη από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (8%). Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό που ανακοινώνεται από το 2012. Το Πεκίνο είχε θέσει στόχο το 2021 η ανάπτυξη να φθάσει το 6%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 πάντως, η ανάπτυξη της Κίνας φάνηκε να ασθμαίνει.

Το πρώτο τρίμηνο, είχε επιταχυνθεί σημαντικά, στο 18,3%. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλό εξαιτίας της χαμηλής βάσης σύγκρισης με τις αρχές του 2020, όταν η πανδημία του νέου κορονοϊού είχε παραλύσει τη δραστηριότητα. Αν και αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας παρακολουθούνται στενά από τους αναλυτές, δεδομένου του βάρους που έχει η χώρα στην παγκόσμια οικονομία. Η χώρα θεωρείτο βαρόμετρο της ανάκαμψης.

Το 2020, η Κίνα ήταν μια από τις λιγοστές οικονομίες που κατέγραψε ανάπτυξη (2,3%), ενώ η πανδημία προκαλούσε ύφεση στις περισσότερες άλλες οικονομίες του κόσμου· ωστόσο, ο ρυθμός που ανακοινώθηκε ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Η χώρα έχει πρακτικά ξεπεράσει το αρχικό σοκ της πανδημίας, αλλά σποραδικές εστίες συνεχίζουν να προκαλούν ανατροπές στη δραστηριότητα.

Η πολιτική «μηδέν κρούσματα», που επέτρεψε να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο η πανδημία το 2020, είχε συνεπακόλουθα υψηλά κοινωνικά και οικονομικά κόστη. Ο τομέας των υπηρεσιών (ελεύθερος χρόνος, τουρισμός, εστίαση, ξενοδοχεία, μεταφορές...) δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν προτού εκδηλωθεί η υγειονομική κρίση.

Οι πωλήσεις λιανικής, ο βασικός δείκτης της κατανάλωσης, κατέγραψαν εξάλλου τον Δεκέμβριο τη χειρότερη επίδοσή τους (+1,7%) από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η ανάκαμψη πλήττεται επίσης από την έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών, καθώς και την κρίση στον τομέα των ακινήτων, ιδίως την πανωλεθρία της εταιρείας-κολοσσού του τομέα Evergrande, η οποία βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης.

Από τη δική της πλευρά, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε με θεαματικό ρυθμό τον Δεκέμβριο (+4,3% σε ετήσια βάση), έναντι +3,8% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, η αύξησή της έφθασε το 9,6%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδιάζεται η αμερικανική απάντηση στον τεχνολογικό ανταγωνισμό της Κίνας

Το Κογκρέσο επεξεργάζεται νομοθεσία για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού ανταγωνισμού από την Κίνα εδώ και περισσότερο από ένα έτος με τους αναλυτές να περιμένουν πως οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μήνες.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

«Αποκαλυπτήρια» της πολιτικής των ΗΠΑ για την Κίνα από τον Α. Μπλίνκεν

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την στρατηγική της για την ευρύτερη περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού τον Φεβρουάριο, στην οποία δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερους διπλωματικούς και αμυντικούς πόρους.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηροποιούνται περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη

Η Κίνα κατέγραψε 20 θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID χθες, όλοι τους στη Σανγκάη, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 5.112 από την έναρξη της πανδημίας, αν και έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για την καταμέτρησή τους.
Real Estate, Akinita, Kina, China
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Δεκάδες εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι από κατάρρευση κτιρίου

Το οκταώροφο κτίριο κατέρρευσε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Τσανγκσά. Στο κτίριο στεγάζονταν ένα ξενοδοχείο, διαμερίσματα και ένας κινηματογράφος.