ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
robot-texniti noimosini-mathites
Shutterstock

Οι κορυφαίες σύγχρονες προκλήσεις για την επιχειρηματική κοινότητα

Η ενσωμάτωση ηθικών προτύπων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η διαχείριση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αποτελούν κορυφαίες προκλήσεις για το 2022, σύμφωνα με τη SAS.

Η ηθική τεχνητή νοημοσύνη, τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και η κλιματική αλλαγή συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων προκλήσεων με τις οποίες ο πλανήτης πρόκειται να έλθει αντιμέτωπος μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία SAS, κορυφαία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των analytics, το 2020 ήταν η χρονιά μίας αναπάντεχης πανδημίας και το 2021 η χρονιά του εμβολίου, προσφέροντας στην κοινωνία ένα ισχυρό όπλο κατά του κορονοϊού. Έτσι, το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε, οι άνθρωποι θα έλθουν αντιμέτωποι με τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία έχουν ουσιαστικά αναδυθεί ως απόρροια του ψηφιακού μετασχηματισμού που προηγήθηκε και καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού διαλόγου.

Ειδικότερα, αν και η ανάδυση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ήδη πραγματικότητα, σειρά ζητημάτων που συνδέονται με την ευσυνειδησία μένουν προς επίλυση, όπως ο κίνδυνος ενσωμάτωσης φυλετικών και σεξιστικών προκαταλήψεων στους αλγόριθμους και η αναγνώριση προσώπου.

Σύμφωνα με την SAS, η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μία ευκαιρία για την ΕΕ να προωθήσει την δική της ατζέντα για την κατοχύρωση ηγετικής θέσης στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά. Μάλιστα, η πρωτοβουλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, να παρουσιάσει τον περσινό Απρίλιο το νέο σχέδιο της ΕΕ για τη ρύθμιση των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης συνιστά ένα πρώτο βήμα ώστε η Ευρώπη να θέσει ένα ακόμη παγκόσμιο πρότυπο, όπως έκανε με επιτυχία μέσω του GDPR.  

Νέοι κανονισμοί όπως αυτοί που προωθεί η ΕΕ μετουσιώνουν την έννοια της ηθικής τεχνητής νοημοσύνης από ένα πλαίσιο κανονισμών σε δημιουργία αξιόπιστων και «διάφανων» επιχειρηματικών μοντέλων. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια του 2022, η υιοθέτηση πιο υπεύθυνων πρακτικών τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αποτελέσει κύριο μέρος της στρατηγικής και των προγραμμάτων καινοτομίας πολλών εταιρειών και το σημαντικότερο θέμα συζήτησης με τους πελάτες.

Οι εταιρείες που έχουν ήδη υιοθετήσει πιο υπεύθυνες διαδικασίες θα αποκτήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη εξατομίκευση σε πολλαπλά επίπεδα, από τη διαμόρφωση προσωποποιημένων προσφορών για τον πελάτη μέχρι εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών βασισμένη σε παράγοντες όπως τα γονίδια, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. Αυτό όμως προϋποθέτει τη διάδοση των ModelOps, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να αναπτύσσουν και να παρακολουθούν αποτελεσματικά τα μοντέλα μηχανικής μάθησης, με το κατάλληλο πλαίσιο διακυβέρνησης.

Δεύτερο ζήτημα που θα εξακολουθήσει να απασχολεί την ανθρωπότητα και φέτος συνιστούν οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με την SAS, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων, υψηλή ζήτηση και ελλείψεις προϊόντων για όλο το 2022 στο λιανεμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, οι έμποροι που θα αξιοποιήσουν σωστά τα analytics για να λάβουν και να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες που προέρχονται από την εφοδιαστική αλυσίδα και τη ζήτηση των καταναλωτών είναι αυτοί που θα πετύχουν σε αυτή τη νέα κανονικότητα του 2022, αφού θα καταφέρουν να ανταποκριθούν γρήγορα στις δυσλειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών.

Απόρροια του προαναφερθέντος προβλήματος αποτελεί η αύξηση των ηλεκτρονικών επιθέσεων, με στόχο την απόκτηση πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες και την εκμετάλλευση των σχέσεων εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των εταιρειών και των προμηθευτών τους.

Είναι γεγονός ότι η covid έχει οδηγήσει σε αύξηση των φαινομένων απάτης, καθώς υπάρχουν πολύ λιγότεροι φυσικοί έλεγχοι των αποθεμάτων και των καταστημάτων, ενώ και οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να δίνουν την ίδια βαρύτητα στη διαχείριση κινδύνου στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα τα κακόβουλα κυκλώματα να μην χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Στο περιβάλλον αυτό, τα analytics δύνανται να καθοδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, δίνοντας έμφαση στις διαδικασίες των προμηθειών, όπως είναι ο εντοπισμός της νοθείας προσφορών και η τήρηση των όρων των συμβάσεων.

Μετά από άλλη μια χρονιά φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και οι χιονοθύελλες στην Ισπανία, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να μάθουμε να προσαρμόζουμε τις στρατηγικές μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η κλιματική αλλαγή έχει πλέον σημαντικό αντίκτυπο στην χορήγηση δανείων και τις επενδύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε στις 22 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα του climate stress test, το οποίο διενεργήθηκε για πρώτη φορά στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και αφορούσε κυρίως τραπεζικά ιδρύματα. Το συμπέρασμα είναι θλιβερό -η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει πιθανή κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δημιουργώντας «ντόμινο» εάν ένας σημαντικός τραπεζικός παράγοντας χρεοκοπήσει. 

Στο πλαίσιο αυτό, το 2022 θα είναι η χρονιά της δράσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες απαιτήσεις δημοσιοποίησης στοιχείων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Παράλληλα θα οριστούν ειδικοί κανονισμοί για τους τραπεζικούς φορείς και τον κλιματικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των climate stress tests σε επίπεδο ΕΕ.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τις διαδικασίες analytics για να αντιμετωπίσουν όλα τα παραπάνω ζητήματα. Η εξασφάλιση πολλών νέων δεδομένων, η ανάπτυξη νέων μοντέλων, η παραγωγή νέων αναφορών και η εφαρμογή νέων προσομοιώσεων για νέα, μελλοντικά σενάρια είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που απαιτούνται για να στηρίξουν τις διαδικασίες συμμόρφωσης και στρατηγικού σχεδιασμού. 

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι οδεύουμε προς ένα μέλλον όπου οι φιλόδοξες στρατηγικές διαχείρισης δεδομένων θα επικρατήσουν. Το 2021, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού οδήγησε σε ένα υβριδικό μοντέλο διάδρασης με τους πελάτες, και ακολούθως, σε επαναπροσδιορισμό της διαμόρφωσης, διαχείρισης και βελτιστοποίησης εμπειρίας πελάτης για τις επιχειρήσεις. Καθώς τα third-party cookies δεν υπάρχουν πια, οι marketers πρέπει πλέον να βασιστούν στα στοιχεία που διαθέτουν: τα δικά τους πρωτογενή δεδομένα.

Καθώς η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές προς μια digital-first οικονομία, όπου οι καταναλωτές αναμένουν πραγματικά εξατομικευμένες εμπειρίες - όλες τροφοδοτούμενες από τα δεδομένα των ίδιων, το 2022, τα προηγμένα analytics (όπως η τεχνητή νοημοσύνη) και η αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων στο μάρκετινγκ θα παίζουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση προδραστικής και όχι αντιδραστικής πελατοκεντρικής στρατηγικής, ενώ όσες εταιρείες δεν έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, έως το 2030, θα μείνουν πίσω.

Η SAS προσθέτει τέλος μία ακόμη τάση στην λίστα των προκλήσεων του νέου έτους, η οποία αποτελεί απόρροια της ευελιξίας, που εδώ και δύο χρόνια πλέον αποτελεί το φυσιολογικό στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για την περιέργεια και την προσέγγιση που ακούει στο όνομα Curiosity@Work. Καθώς μετράμε ήδη δύο χρόνια με αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας, είναι φυσικό να υπάρχουν νέες προσδοκίες. Στο περιβάλλον αυτό, η περιέργεια βοηθά τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν κρίσιμες προκλήσεις - από τη βελτίωση της εργασιακής εμπειρίας έως τη δημιουργία χώρων εργασίας που προωθούν την καινοτομία. Έτσι, η περιέργεια αναμένεται ότι θα είναι η πιο περιζήτητη επαγγελματική δεξιότητα το 2022, επειδή οι εργαζόμενοι που είναι ενστικτωδώς περίεργοι για τα πράγματα καθιστούν πιο ευέλικτο το σύγχρονο, περίπλοκο εργασιακό περιβάλλον. 

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες του ευέλικτου εργασιακού περιβάλλοντος και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό, όπως είναι η κόπωση των εργαζομένων και η αποστασιοποίηση τους. Θα πρέπει να προετοιμαστούν και να μετασχηματίσουν τις διαδικασίες τους σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, να καλλιεργήσουν την ανθεκτικότητα του προσωπικού μακροπρόθεσμα, με παροχές που σχετίζονται με την υγεία τους και όχι  μόνο την απόδοσή τους, να επιδιώξουν την ταχύτερη επίτευξη των στόχων διαφορετικότητας και συμπερίληψης μέσω υποχρέωσης λογοδοσίας για τους στόχους τους και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός υβριδικού, ανθρωποκεντρικού, μοντέλου εργασίας που θα προωθεί την συνεργατικότητα. 

 Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποκτά νέες διαστάσεις-όπως αποδεικνύει η μεγάλη συζήτηση γύρω από το NFT- η τεχνητή νοημοσύνη και τα analytics αναδύονται ως τα εργαλεία που μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε πληθώρα προβλημάτων που μέχρι τώρα έμοιαζαν πολύπλοκα και δυσεπίλυτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Dubai
ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορικό καιρικό φαινόμενο οι καταιγίδες στα ΗΑΕ, προβλήματα στο Ντουμπάι

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανακοίνωσε πως οι πτήσεις καθυστερούν ή κατευθύνονται προς άλλα αεροδρόμια, ενώ πληρώματα αδυνατούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Sweden, Flag, Simaia, Souidia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σουηδία για να πετύχει τους στόχους για το κλίμα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Η σουηδική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι η πρόσφατη χαλάρωση της διάταξης για την προσθήκη βιοκαυσίμων στη βενζίνη και το ντίζελ και η μείωση των φόρων στα ορυκτά καύσιμα θα αυξήσουν τις εκπομπές το 2024.