ΓΔ: 820.05 -0.47% Τζίρος: 2.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:46:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Βουλγαρία: Αντικατάσταση του ΔΣ της Bulgargaz λόγω αύξησης των τιμών

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ είπε ότι η υπόθεση της Bulgargaz σχετίζεται με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αύξηση της τιμής προήλθε από λανθασμένες αποφάσεις.

Η Bulgarian Energy Holding (BEH), κρατική εταιρεία που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας, αντικατέστησε ολόκληρη την ηγεσία του κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου Bulgargaz, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Εμπορικό Μητρώο. Η συνεδρίαση αυτή έγινε την Παρασκευή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgargaz Νικολάι Παβλόφ και τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας – Σβιέτοσλαβ Ντέλτσεφ, Ντιάνα Μπόνεβα, Ίλιαν Ντούκοφ και Νικολάι Ντόντσεφ - αντικαταστάθηκαν από τους Λιουντμίλ Γιότσοφ, Ανζελα Σλάβοβα, Αντόν Αντάμοφ, Ιβάν Τοπτσίσκι και Στέφαν Βόινοφ.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ σχολίασε στο τηλεοπτικό κανάλι bTV ότι η αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της Bulgargaz αποφασίστηκε έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε η BEH, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες και επηρεάστηκε επίσης από «μερικούς πρόσθετους παράγοντες και την τρέχουσα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις τιμές θέρμανσης στη Βουλγαρία». Σύμφωνα με τον Νικόλοφ, η απόφαση δεν συνδέεται ευθέως με μια επιχείρηση της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. «Πιστεύω ότι η απόφαση βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε λόγους λογικής, σε ένα όραμα για το πώς μπορεί να αποδώσει η εταιρεία και πώς πρέπει να διοικείται, ιδιαίτερα ενόψει της προστασίας των δημοσίων συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός δεν είπε τι βρέθηκε στην έρευνα της BEH. Σημείωσε ότι η BEH πρέπει να λάβει «λογικές αποφάσεις για τις εταιρείες του συστήματός της». Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, υπήρξαν πολλά σχόλια σχετικά με το εάν ήταν δυνατή η απόκτηση πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και εάν ναι, πώς. «Παρελήφθη μια επιστολή η οποία επιβεβαίωσε σαφώς ότι ήταν δυνατή η παράδοση πρόσθετων ποσοτήτων», είπε ο Νικόλοφ.

«Ο χρόνος θα δείξει τι θα συμβεί στη Bulgargaz μετά την αλλαγή ηγεσίας», είπε ο Νικόλοφ. Η απόφαση ελήφθη αφού αξιολογήθηκε το τι έγινε στο παρελθόν και σε ποιο βαθμό προστατεύονταν τα δημόσια συμφέροντα. «Αυτό φαίνεται από τους λογαριασμούς ρεύματος», είπε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Darik Radio ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ είπε ότι η υπόθεση της Bulgargaz σχετίζεται με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αύξηση της τιμής προήλθε από λανθασμένες αποφάσεις. «Κατά την άποψή μου, υπήρξαν αποφάσεις που ώθησαν τις τιμές προς τα επάνω, αντί να τις μειώσουν», σχολίασε. Επισήμανε επίσης ότι υπήρξαν «χαμένες ευκαιρίες» αφού η Βουλγαρία θα μπορούσε να εισάγει φυσικό αέριο όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, ο σταθμός φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία, στη Βόρεια Ελλάδα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. «Για λόγους που δεν γνωρίζω, δεν το κάναμε. Επιπλέον, αφήσαμε στην άκρη αυτές τις ποσότητες φυσικού αερίου για ένα χρονικό διάστημα και βρεθήκαμε σε θέση να αγοράζουμε μόνο ρωσικό αέριο, σε πολύ υψηλότερες τιμές. Έτσι η τιμή του αερίου αυξήθηκε κατά 30%.», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο της Bulgargaz θα χρησιμοποιήσει έναν καλύτερο μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, είπε, η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και υδάτων θα πρέπει να μάθει περισσότερα για τις μεθόδους τιμολόγησης των εταιρειών ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία ζητά να εξαιρεθεί από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η χώρα των Βαλκανίων δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εάν δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Βουλγαρία η πρώτη περιφερειακή πλατφόρμα αγοράς ενέργειας της Ε.Ε

H τοπική αυτή πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εξετάσει τις ανάγκες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των χωρών της Ε.Ε από τη ρωσική ενέργεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Παραβιάζουν τις κυρώσεις όσοι πληρώνουν για αέριο σε ρούβλια

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι Πολωνία και Βουλγαρία παίρνουν ήδη φυσικό αέριο από τις γειτονικές τους χώρες. Τι είπε για το άμεσο μέλλον.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό φυσικό αέριο: Τέλος στην Πολωνία, συνεχίζεται στη Βουλγαρία

Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο «χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο».
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου και στην Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.