ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
NATO-Stoltenberg
Shutterstock

Υποψήφιος για την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρόκειται να ανακοινώσει τον επικεφαλής της Norges Bank με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενσ Στόλτενμπεργκ, οικονομολόγο και πρώην πρωθυπουργό της χώρας να είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι μεταξύ των υποψηφίων για να αναλάβει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, έφθασε σήμερα στην πατρίδα του, όπως μεταδίδει η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

H νορβηγική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες ότι σκοπεύει να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή, το όνομα του νέου επικεφαλής της Norges Bank και ότι ο υποψήφιος που θα επιλεγεί για τον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την ίδια ημέρα.

Εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Οικονομικών, με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει το πού βρίσκεται ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ή ποιος θα διοριστεί διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Η ανακοίνωση του νέου επικεφαλής της Norges Bank θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, συμπλήρωσε.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας θα είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και την επίβλεψη του κρατικού επενδυτικού ταμείου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισ. δολαρίων.

Ο Στόλτενμπεργκ, οικονομολόγος και πρώην ηγέτης του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, διετέλεσε πρωθυπουργός της Νορβηγίας από το 2000 έως το 2001 και από το 2005 έως το 2013, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο του 2014. Έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικονομικών και υπουργός Ενέργειας.

Αν και ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Μαρτίου, ο Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει πως στην περίπτωση που διοριζόταν ο ίδιος, θα ολοκλήρωνε πρώτα τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022. Βασική αντίπαλος του Στόλτενμπεργκ είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της Norges Bank, κάτοχος διδακτορικού στα οικονομικά και επικεφαλής των τμημάτων Νομισματικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Ο ύποπτος για την επίθεση φέρεται ότι είναι ισλαμιστής με ψυχική νόσο

Το όνομά του δεν δημοσιοποιήθηκε, ενώ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών από το 2015, που είναι επίσης επιφορτισμένες με θέματα αντιτρομοκρατίας, πρόσθεσε η PST.
gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ με Νορβηγία για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου

Η ΕΕ και η Νορβηγία συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο και να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμη συνεργασία στους τομείς των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότεροι όροι στον ιταλικό «Ηρακλή» για να μην ζημιωθεί το κράτος

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ρώμη είναι και η δημιουργία ενός ειδικού δείκτη επιδόσεων για τις τιτλοποιήσεις αλλά και τις ανακτήσεις δανείων, ώστε να μη φορτωθεί το κράτος περαιτέρω δαπάνες.
esm, regling, Eurozone
ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία για τον διάδοχο του Κλ. Ρέγκλινγκ στον ESM

Το όνομα του νέου εκτελεστικού διευθυντή θα αποφασιστεί στις 16 Ιουνίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM με ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία καθώς θα πρέπει να συγκεντρώσει το 80% των έγκυρων ψήφων.