ΓΔ: 1484.06 0.46% Τζίρος: 94.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Δανία για τυρί με τη σήμανση «Φέτα»

Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δανία, καθώς δανέζικες επιχειρήσεις παράγουν και εξάγουν σε τρίτες χώρες λευκό τυρί με τη σήμανση «Φέτα»

Αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αποτελεί η παραπομπή της Δανίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή επιχειρήσεις που εδρεύουν στη χώρα παράγουν και εξάγουν λευκό τυρί σε χώρες εκτός της Ε.Ε. με την επισήμανση "φέτα". 

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), παραβίαση που οι δανικές αρχές δεν απέτρεψαν ούτε επέβαλαν να διακοπεί.

 Με την παράλειψή της αυτή, η Δανία παραβίασε τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Με τη στάση αυτή όχι μόνο παραβιάζει το ισχύον δίκαιο της ΕΕ, αλλά είναι επίσης πιθανό να υπονομεύσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της ΕΕ εκτός της ΕΕ. 

Επισημαίνεται ότι η  Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δανίας τον Ιανουάριο του 2018, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει, η Επιτροπή κάλεσε τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη χώρα από το να ακολουθούν αυτή την πρακτική ή να τους επιβάλλουν να τη διακόψουν. Δεδομένου ότι η Δανία δεν διευθέτησε όλα τα ζητήματα που επισημάνθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η  "φέτα" είναι καταχωρισμένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στη Δανία αποτελούν ένα ισχυρό δεδικασμένο τόσο για την "ανοιχτή" υπόθεση που υπάρχει και στην Τσεχία , όπου και εκεί έχουν παρατηρηθεί παρεκκλίνουσες πρακτικές.  
Η θωράκιση της ονομασίας φέτας είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, με γνώμονα ότι αποτελεί ένα σημαντικά εξαγώγιμο προϊόν, η υπεραξία του οποίου βάλλεται όταν οι καταναλωτές το συνδέουν με οποιοδήποτε λευκό τυρί. Επισημαίνεται ότι οι συνολικές εξαγωγές φέτας το 2018 κυμάνθηκαν σε 55.000 τόνους που αντιστοιχούν σε αξία πωλήσεων περί τα 330 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρει μιλώντας στο busisnessdaily.gr  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας Γαλακτοκομικών Προϊόντων ΣΕΒΓΑΠ κ. Χρίστος Αποστολόπουλος "η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα προς όλους όσους παραβιάζουν την νομοθεσία. Ταυτόχρονα δείχνει ότι η στάση της Ε.Ε απέναντι στο ζήτημα της προσέγγισης της φέτας έχει αλλάξει στο πεδίο της προστασίας και αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και σε επίπεδο συμφωνιών με τρίτες χώρες". 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε νόμο της ΕΕ εναντίον της βίας κατά γυναικών

Ο νόμος απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να ποινικοποιούν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τον καταναγκαστικό γάμο και τη βία στον κυβερνοχώρο, όπως η μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβουλευτές απειλούν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με πρόταση μομφής

Η έγκριση του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης ύψους 35,4 δισ. ευρώ έχει προκαλέσει την αντίδραση των φιλελεύθερων ευρωβουλευτών που πρέπει να συγκεντρώσουν 70 υπογραφές για να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο της πρότασης μομφής.
ΔΙΕΘΝΗ

«Ναι» από τους Δανούς για τις αμυντικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το 67% των πολιτών της χώρας τάχθηκε υπέρ της κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, με την πρωθυπουργό, κα Φρέντεριξεν να τονίζει ότι «υπήρχε μια Ευρώπη πριν από την 24η Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή, και υπάρχει μια Ευρώπη μετά»