ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Ανδρουλάκης: Είναι ευρωπαϊκό να εμποδίζεται η Δικαιοσύνη να ερευνά υπουργούς;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για να αποφεύγεται η διερεύνηση πολιτικών προσώπων, ζητώντας αναθεώρηση του άρθρου 86 και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολίασε τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι σχετικά με το άρθρο 86 και τη μη διερεύνηση πολιτικών προσώπων σε αλλεπάλληλες δικογραφίες. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «και σε άλλες χώρες υπάρχει νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά δεν εργαλειοποιείται προκειμένου κάποιοι να μην ερευνηθούν ποτέ από τη Δικαιοσύνη».

Αναρωτήθηκε αν είναι «ευρωπαϊκή κανονικότητα να εμποδίζεις τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει υπουργούς» και αναφέρθηκε σε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για να μην ερευνηθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Κώστας Καραμανλής για τη σύμβαση 717 και οι κ.κ. Βορίδης και Αυγενάκης για τη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «έχουμε 157 βουλευτές, άρα εμείς αποφασίζουμε τι ελέγχεται και τι όχι από τη Δικαιοσύνη». Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ότι τέτοιες δηλώσεις αναδεικνύουν «αλαζονεία, αμετροέπεια και χυδαιότητα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 86, αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και απαγόρευση ανάληψης δημόσιας θέσης από δικαστικούς για τέσσερα χρόνια μετά την αφυπηρέτησή τους. Στόχος είναι η ενίσχυση της διάκρισης των εξουσιών και η θωράκιση των θεσμών.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τρεις φορές τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιδίωξη εργαλειοποίησης και ελέγχου της Δικαιοσύνης αντί για ανεξαρτησία και ελευθερία στη λειτουργία της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτενή αναφορά στο συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων του κόμματος, το οποίο παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ. Όπως ανέφερε, στόχος είναι «ένα κράτος που λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και όχι λάφυρο της παρέας του εκάστοτε πρωθυπουργού». Τόνισε τη σημασία της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων πόρων.

Σχολίασε επίσης ότι με ενδεχόμενη τρίτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιδείνωση σε ζητήματα όπως η ακρίβεια, η δημόσια υγεία, η παιδεία, τα ενοίκια και τα τραπεζικά θέματα, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων κυβερνητικών περιόδων.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική. Επεσήμανε τον κίνδυνο οικονομικής στασιμότητας μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και τη γεωπολιτική υποβάθμιση της χώρας. Αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα SAFE, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις σχετικές κυβερνητικές επιλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα για νέα ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί νέας ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της Τουρκίας, ενώ σημείωσε πως οι τουρκικές θέσεις παραμένουν ίδιες. Αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια, ζητώντας δίκαιη μεταχείριση για τους δανειολήπτες.
Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η υπόθεση υποκλοπών ανοιχτή – Συνεχίζω τον αγώνα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως η υπόθεση των υποκλοπών θα κλείσει μόνο όταν δικαστούν οι υπεύθυνοι και τόνισε ότι αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για τον Αλέξη Τσίπρα σχολίασε τη σημασία της συνέπειας λόγων και πράξεων.
Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Νέα στρατηγική για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ζητώντας νέα εθνική στρατηγική στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αμφισβητώντας αν τα «ήρεμα νερά» ανταποκρίνονται στην τουρκική επιθετικότητα.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ενάντια στην άνοδο της Ακροδεξιάς

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνάντηση με την Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ στη Βουλή, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πολιτικών αλληλεγγύης απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς και για ισχυρό κράτος πρόνοιας, υγείας και ασφάλειας.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έρευνα δικαιοσύνης για τη μαζική είσοδο μεταναστών στη Θέουτα

Η ισπανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τη μαζική είσοδο μεταναστών στη Θέουτα τον Ιούλιο, τονίζοντας ενδείξεις ευνοϊκής διαχείρισης από το Μαρόκο και κίνδυνο για την ισπανική κυριαρχία, χαρακτηρίζοντας το ως μορφή «υβριδικού πολέμου».
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη πρώην στρατηγός στη Συρία για καταστολή διαδηλώσεων το 2011

Σύρος απόστρατος στρατηγός, υπό κυρώσεις της ΕΕ, συνελήφθη στην Ταρτούς ως υπεύθυνος για αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων το 2011 και τη σφαγή της Χάμα το 1982. Κατηγορείται για εντολές πυροβολισμών σε άοπλους διαδηλωτές.