ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Aυξήθηκε κατά 66% ο αριθμός των αναλφάβητων παιδιών στη Βραζιλία

Η οργάνωση Todos Pela Educação χαρακτήρισε αυτά τα δεδομένα «ανησυχητικά» και προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας μαζικής πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

Ο αριθμός των μικρών Βραζιλιάνων, ηλικίας 6 και 7 ετών, που δεν γνωρίζουν ούτε να διαβάζουν ούτε να γράφουν αυξήθηκε κατά 66% την περίοδο της πανδημίας Covid-19, κατά τη διάρκεια της οποίας τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για πολλούς μήνες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε η οργάνωση Todos Pela Educação (Όλοι για την Εκπαίδευση), το 40,8% των μαθητών αυτής της ηλικιακής ομάδας, που είναι καθοριστική για τον αλφαβητισμό, παρέμεινε αναλφάβητο το 2021. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό από το 2012, με ένα σύνολο 2,4 εκατομμυρίων παιδιών σε αυτήν την κατάσταση τον περασμένο χρόνο, έναντι 1,4 εκατομμυρίου το 2019.

Η ΜΚΟ χαρακτήρισε αυτά τα δεδομένα «ανησυχητικά» και προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας μαζικής πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

«Έχουμε επειγόντως ανάγκη από συνεκτικές πολιτικές για να επιτρέψουμε σε αυτά τα παιδιά να μάθουν στοιχειώδη γραφή και ανάγνωση και να συνεχίσουν το σχολείο», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο Γκαμπριέλ Κορέα, αρμόδιος δημοσίων πολιτικών για την Todos Pela Educaçao«Μια τέτοια οπισθοδρόμηση είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Το κλείσιμο των σχολείων στη Βραζιλία διεύρυνε τις ανισότητες, καθώς ένας μεγάλος αριθμός φτωχών παιδιών δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τα διαδικτυακά μαθήματα, εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε ποιοτικό ίντερνετ στο σπίτι.

Σε μια χώρα με βαθιές ανισότητες που συνδέονται με το χρώμα του δέρματος, η έκθεση της ΜΚΟ καταδεικνύει ότι σχεδόν το 50% των μαύρων παιδιών ηλικίας 6 και 7 ετών (47%) δεν γνωρίζει ούτε να διαβάζει ούτε να γράφει έναντι 35% για τα λευκά παιδιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 - 11 ετών

Περισσότερα από 20 εκατ. παιδιά θα μπορούν να εμβολιαστούν, με παιδιατρικές δόσεις του εμβολίου του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer-BioNtech και υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους έχουν δώσει την άδειά τους.
2022
ΔΙΕΘΝΗ

Τα έξι κοινωνικά αλλά και πολιτικά ορόσημα που θα «σημαδέψουν» το 2022

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, επανεκλογή του Σι στο Πεκίνο, το πρώτο Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή, αλλά και η επιστροφή για καρναβάλι του Ρίο και φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι αναμένονται για το επόμενο έτος.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντικαταθλιπτικό φάρμακο φαίνεται αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού

"Η φλουβοξαμίνη, ένα φάρμακο που υπάρχει ήδη και το κόστος του είναι χαμηλό, μειώνει τον κίνδυνο να υπάρξει ανάγκη για προηγμένη φροντίδα σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου", συμπεραίνουν ερευνητές.
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για ακραίους καύσωνες λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου

Περισσότερα από 12 εκατ. Βραζιλιάνοι κινδυνεύουν να εκτεθούν σε αυξημένο κίνδυνο θερμικού στρες το 2100 εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών που θα επικρατούν και απειλούνται με σοβαρά προβλήματα υγείας.