ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Frank Walter Stainmaier-Germany-Prasinoi
Shutterstock

Γερμανία: Ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ επανεξελέγη Ομοσπονδιακός Πρόεδρος

Ήταν φαβορί για τη θέση του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε, καθώς συγκέντρωση τις ψήφους περισσότερων από τους μισούς εκλέκτορες.

Ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ επανεξελέγη πριν από λίγο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, με 1045 ψήφους, επί συνόλου 1472 εκλεκτόρων, εκ των οποίων ψήφισαν σήμερα οι 1437. Υπήρξαν 12 άκυρες ψήφοι και 86 αποχές.

Ο υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Μαξ Ότε έλαβε 140 ψήφους, ο υποψήφιος της Αριστεράς Γκέρχαρντ Τράμπερτ 96 ψήφους και η υποψήφια των Ελεύθερων Ψηφοφόρων Στέφανι Γκεμπάουερ 58 ψήφους. Ο κ. Σταϊνμάιερ εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς συγκέντρωσε τις ψήφους περισσότερων από τους μισούς εκλέκτορες.

«Η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από εμπιστοσύνη στον εαυτό μας», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος στη νικητήρια ομιλία του και, απευθυνόμενους σε όσους ενδεχομένως αποθαρρύνθηκαν στην αρχή της πανδημίας, «επειδή οι αντίπαλοι της δημοκρατίας είχαν αμφιβολίες για την επιστήμη, τους κρατικούς θεσμούς και τα ελεύθερα ΜΜΕ», δήλωσε: «Η πανδημία έχει αφήσει βαθιές πληγές στην κοινωνία μας. Θέλω να βοηθήσω να επουλωθούν», για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ενδίδει στα απολυταρχικά καθεστώτα, «δεν πέρασαν άλλωστε καλύτερα την πανδημία από ό,τι οι δημοκρατικές κοινωνίες». «Μήπως», ανέφερε, «οι αυτόκλητοι ισχυροί άνδρες σε όλον τον κόσμο δεν απομυθοποιήθηκαν σε αυτή την κρίση ή οι αυτοκράτορες δεν ήταν τελικά γυμνοί με τις θεωρίες συνωμοσίας τους;»

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θητεία του, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα είναι υπεράνω κομμάτων, «αλλά όχι ουδέτερος σε θέματα δημοκρατίας». Όποιος παλεύει για τη δημοκρατία, θα με έχει στο πλευρό του, είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε να χειριστεί το «δώρο» της νέας θητείας του «με προσοχή και σεβασμό».

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο κ. Σταϊνμάιερ προειδοποίησε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη και την ευθύνη για αυτό φέρει η Ρωσία». «Όπου όλη η εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα χέρι, μια συνέλευση όπως αυτή εδώ, περιφρονείται ως αδιάφορη τελετή. Εκεί, οι δημοκρατικές διαδικασίες θεωρούνται αδυναμία. Αλλά μπορώ μόνο να προειδοποιήσω τον Πρόεδρο Πούτιν: Μην υποτιμάτε τη δύναμη της δημοκρατίας! Λύστε τη θηλιά από τον λαιμό της Ουκρανίας! Και αναζητήστε μαζί μας έναν τρόπο που να διατηρεί την ειρήνη στην Ευρώπη!», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντλία πετρελαίου Rosneft
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Οι κυρώσεις ΗΠΑ δεν επηρεάζουν τη γερμανική Rosneft

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Rosneft, αλλά οι γερμανικές θυγατρικές της εξαιρούνται, σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας. Το Βερολίνο ζήτησε διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ για το μέλλον των προμηθειών καυσίμων.
σημαία Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νεκρός τεχνικός ZDF ήταν μέλος της Χαμάς

Το ZDF ανακοίνωσε ότι ο τεχνικός του συνεργάτη του στη Γάζα, που σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση, ήταν μέλος της Χαμάς. Μετά τα στοιχεία από το Ισραήλ, το κανάλι ανέστειλε τη συνεργασία με την PMP και ξεκαθάρισε τον ρόλο του τεχνικού.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Τουρκία βασικός εταίρος πριν την επίσκεψη Μερτς στην Άγκυρα

Η γερμανική κυβέρνηση τόνισε τη σημασία της Τουρκίας ως εταίρου ενόψει της επίσκεψης του καγκελάριου Μερτς στην Άγκυρα, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει αν θα συζητηθεί η παράδοση Eurofighter κατά τη συνάντηση με Ερντογάν.
Η νίκη της Μονάχου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μόναχο στη Γερμανία υποψήφιο για τους Ολυμπιακούς με δημοψήφισμα

Το Μόναχο θα διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036, 2040 ή 2044 μετά τη θετική ψήφο του 63% των δημοτών. Η τελική πρόταση θα επιλεγεί από τη Γερμανική Ομοσπονδία το 2026. Ισχυρό φαβορί παραμένει η Ινδία.
Χριστουγεννιάτικη αγορά Μαγδεμβούργου
ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική αστυνομία ζητά περισσότερα μέτρα ασφαλείας στις πόλεις

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από σχόλια του καγκελάριου στις 14 Οκτωβρίου, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διορθώνει λάθη του παρελθόντος στην πολιτική μετανάστευσης, «αλλά εξακολουθούμε να έχουμε αυτό το πρόβλημα με το πώς μοιάζουν οι πόλεις μας».
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική οικονομία σε δραματική ύφεση, προειδοποιεί οικονομολόγος

Ο πρόεδρος του lfo προειδοποίησε ότι η ευημερία της Γερμανίας απειλείται σοβαρά. «Λιγότερες ιδιωτικές επενδύσεις σημαίνει λιγότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, λιγότερα φορολογικά έσοδα και επομένως λιγότερα χρήματα για δημόσιες υπηρεσίες», είπε.