ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πιθανή η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας

Οι ιρανικές αρχές θέλουν να λάβουν την «εγγύηση» πως η συνθήκη για τα πυρηνικά πράγματι «θα εφαρμοστεί», καθώς πλανάται η απειλή ενδεχόμενη εναλλαγή στην εξουσία στις ΗΠΑ να τη θέσει εκ νέου υπό αμφισβήτηση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε λόγο για «ουσιώδη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν στη Βιέννη που έχει στόχο την διάσωση της διεθνούς συνθήκης για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κρίνοντας πως είναι πιθανή η σύναψη συμφωνίας «εντός των προσεχών ημερών» εάν η χώρα «δείξει ότι αντιμετωπίζει το θέμα με σοβαρότητα».

«Έγινε ουσιώδης πρόοδος κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας», όμως «δεν υπάρχει συνολική συμφωνία διότι δεν υπάρχει συμφωνία για την παραμικρή λεπτομέρεια», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να θελήσει να σχολιάσει ποια είναι τα ζητήματα που η Ουάσινγκτον θεωρεί προβληματικά. Πρόσθεσε επίσης πως «εάν το Ιράν δείξει ότι αντιμετωπίζει το θέμα με σοβαρότητα, μπορούμε και πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός των προσεχών ημερών».

Όμως οποιαδήποτε καθυστέρηση «πολύ πέραν» αυτής της προθεσμίας «θα απειλούσε σοβαρά την πιθανότητα να επιστρέψουμε στη συνθήκη», επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι συνομιλίες στη Βιέννη τους τελευταίους μήνες έχουν σκοπό να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρησή της και η Ουάσινγκτον να επανενταχθεί σε αυτή αίροντας τις κυρώσεις που επέβαλε εκ νέου. Το ΚΟΣΔ προέβλεπε την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αντάλλαγμα αυστηρούς περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, ώστε στη θεωρία τουλάχιστον να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία μονομερώς και να επιβάλει όχι μόνο τις προηγούμενες κυρώσεις αλλά και νέες οδήγησε το Ιράν να αρχίσει τον Μάιο του 2019 να εγκαταλείπει την τήρηση πολλών από τους περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που προβλέπονταν δυνάμει της συνθήκης.

Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν σήμερα ότι το Ιράν απέχει μόλις μερικές εβδομάδες από το να έχει στη διάθεσή του επαρκή ποσότητα σχάσιμου υλικού για να προχωρήσει στην παραγωγή πυρηνικού όπλου – αν και υπάρχουν αρκετά ακόμη, εξαιρετικά περίπλοκα, βήματα για να μπορέσει να φτιάξει όντως τέτοιο όπλο.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου, επαναβεβαιώνοντας πως το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει έτοιμος να επανεντάξει τη χώρα του στη συμφωνία, αίροντας εκ νέου μέρος των κυρώσεων των ΗΠΑ, υπό τον όρο πως η Ισλαμική Δημοκρατία θα επανέλθει στην πλήρη τήρηση των υποχρεώσεών της.

Η Γαλλία έχει προειδοποιήσει το Ιράν πως δεν απομένουν παρά μόνο λίγες «ημέρες» για να περισωθεί το ΚΟΣΔ και πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «σοβαρή κρίση». Ο ιρανός διαπραγματευτής Αλί Μπαγερί διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ότι οι απεσταλμένοι βρίσκονται «πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία», σημειώνοντας ωστόσο πως «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί ώσπου να συμφωνηθεί», και κάλεσε και αυτός τα άλλα μέρη να λάβουν «σοβαρές αποφάσεις». Ουάσινγκτον και Τεχεράνη επιρρίπτουν συχνά η μία στην άλλη την ευθύνη όταν προκύπτουν αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ δηλώνουν ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνική βόμβα

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού πραγματοποιείται καθώς οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά φέρεται να είναι στο τελικό στάδιο.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανέφερε εξαιρέσεις στις κυρώσεις στο Ιράν για τα πυρηνικά

Τις εξαιρέσεις αυτές είχε καταργήσει το 2019 και το 2020 η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε την Ουάσινγκτον και από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη για επείγουσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Απρίλιο στη Βιέννη και επαναλήφθηκαν το φθινόπωρο έπειτα από διακοπή πέντε μηνών για τη διάσωση της συμφωνίας στόχος της οποίας είναι να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία με την Τεχεράνη θέμα της συζήτησης Μπλίνκεν με ομολόγους του

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Για «πυρηνικό εκβιασμό» κατηγορούν οι ΗΠΑ το Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το «Ιράν άρχισε να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».