ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Την εκταμίευση δόσης δανείου 700 εκατ. δολ. στην Ουκρανία εξετάζει το ΔΝΤ

ΔΝΤ και Ουκρανία έχουν συμφωνήσει στην παροχή δανείου 5 δισ. δολαρίων, υπό την προϋπόθεση βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης σε κρατικούς ομίλους και πάταξης της διαφθοράς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια εικονική αποστολή στην Ουκρανία, η οποία, εάν πετύχει, θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου η  χώρα να λάβει περισσότερη βοήθεια για να στηρίξει την οικονομία της μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα ξεκινήσουν μια διαδικτυακή αναθεώρηση του προγράμματός τους την Ουκρανία, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ταμείου. Σε περίπτωση «επιτυχούς» εξέτασης τότε το ΔΝΤ θα παράσχει στην Ουκρανία μία δόση ύψους 700 εκατ. δολαρίων 

Η εξάρτηση της Ουκρανίας από ξένα κεφάλαια έχει αυξηθεί από τότε που η γειτονική Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα της χώρας τον Νοέμβριο, απειλώντας με προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για εισβολή. Το Κρεμλίνο αρνείται τέτοιες προθέσεις, αλλά η αναγνώριση εκ μέρους του των αυτοανακηρυγμένων αυτονομιστικών δημοκρατιών και η συμφωνία που έδωσε το «πράσινο φως» στη Ρωσία να στείλει στρατεύματα στις περιοχές σηματοδότησε μια κλιμάκωση που έπληξε το νόμισμα και το χρέος της Ουκρανίας.

Το ΔΝΤ και η Ουκρανία υπέγραψαν ένα πρόγραμμα δανείου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, επεκτείνοντάς το έως τον Ιούνιο του 2022, υπό τον όρο ότι η χώρα θα βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση των κρατικών τραπεζών και εταιρειών και θα δείξει ότι εφαρμόζεται η πολιτική κατά της διαφθοράς. Η ουκρανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε, επίσης,  να διορίσει έναν επικεφαλής ενός Ειδικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμόσει αυτήν τη δέσμευση.

Εκτός από τις εκταμιεύσεις του ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας βασίζεται σε βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγγύηση δανείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις ΗΠΑ και βοήθεια από άλλους δυτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

war_ukraine_economy
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι πως ο πόλεμος θα κάνει πιο κλειστή την παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου 30 χώρες προχώρησαν μετά τον πόλεμο σε περιορισμούς στο εμπόριο ενεργειακών προϊόντων, και άλλων πρώτων υλών, ενώ πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Οι ευάλωτες χώρες στην Αφρική θα πληγούν σκληρότερα από τον πόλεμο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για κίνδυνο κοινωνικών ταραχών στην υποσαχάρια Αφρικής εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας καθώς και της αυξημένης πιθανότητας λιμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο δάνειο από ΔΝΤ ζητά η Αίγυπτος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών και ηλιέλαιου από τη Ρωσία και την Ουκρανία και δοκιμάζεται σκληρά από την ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει το 10%.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Χρεοκοπία της Ρωσίας θα είχε «περιορισμένες συνέπειες» στον κόσμο

Η Γκ. Γκοπίνατ είπε ότι τα ποσά των πληρωμών που πρέπει να καταβάλει η Μόσχα είναι «σχετικά μικρά σε παγκόσμια κλίμακα». «Αυτό δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.