ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυξήθηκαν πάνω από 5% οι εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό κλάδο

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), οι εκπομπές μεθανίου του ενεργειακού τομέα είναι κατά 70% υψηλότερες από τα επίσημα στοιχεία, ενώ αντιπροσωπεύει επίσης το 40% των εκπομπών μεθανίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι εκπομπές μεθανίου που προέρχονται από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι κατά 70% υψηλότερες από αυτές που αναφέρονται επισήμως, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ενώ ο τομέας του άνθρακα προσδιορίζεται ως η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή τους.

Στην έκθεσή του Global Methane Tracker 2022, η υπηρεσία αυτή που έχει την έδρα της στο Παρίσι σημειώνει ότι ο κόσμος πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του επιτήρησης και τη δράση του όσον αφορά τις πολιτικές που ακολουθούνται για να περιοριστούν οι εκπομπές του αερίου αυτού.

Η συμβολή της βιομηχανίας άνθρακα στο πρόβλημα αυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά, ξεπερνώντας τα άλλα σημαντικά μέρη του τομέα ορυκτών καυσίμων, σε 42 εκατομμύρια τόνους (Mt), ακολουθούμενη από 41 Mt και 39 Mt από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντίστοιχα.

«Οι εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν κατά λίγο λιγότερο από 5% πέρυσι», σημειώνει η IEA. «Αυτό δεν τις έφερε πίσω στα επίπεδα που είχαν το 2019 και υπολειπόταν ελαφρά της αύξησης στη συνολική χρήση ενέργειας, γεγονός το οποίο δείχνει ότι κάποιες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών μπορεί ήδη να αποδίδουν», επισημαίνει.

Περισσότερες από 100 χώρες συσπειρώθηκαν στην προσπάθεια υπό τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% από τα επίπεδα του 2020 κατά τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP25 στη Γλασκώβη της Σκωτίας πέρυσι.

Το μεθάνιο είναι το βασικότερο αέριο του οποίου οι εκπομπές προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό έχει υψηλότερο δυναμικό παγίδευσης της θερμότητας από το CO2, αλλά διασπάται στην ατμόσφαιρα γρηγορότερα -- γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου μπορεί να έχει γρήγορο αντίκτυπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Αν ως το τέλος αυτής της δεκαετίας μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο κατά 30% από τα σημερινά τους επίπεδα, ο αντίκτυπός τους στην αύξηση της θερμοκρασίας στα μέσα του αιώνα θα είναι ίδιος σαν να αλλάζαμε όλα τα αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα και πλοία του κόσμου σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών», σημείωσε ο επικεφαλής ενεργειακός οικονομολόγος της IEA Τιμ Γκουλντ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου 40% των εκπομπών μεθανίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με την IEA. Άλλες βιομηχανίες, με την αγροτική στην κορυφή, αποτελούν επίσης μεγάλους φορείς εκπομπών μεθανίου.

Αν το 2021 όλες οι διαρροές μεθανίου που συνδέονται με τις επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα μπορούσαν να ανακτηθούν και στη συνέχεια να πωληθούν, η αγορά θα είχε ωφεληθεί από επιπλέον 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό είναι το ισοδύναμο όλου του αερίου που απαιτείται για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για να μετριαστεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζει συνοψίζοντας η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» για τις εκπομπές Cο2: Προβλέπεται αύξηση κατά 5% το 2021

«Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας», υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας

Σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς, αυτό το Σάββατο όλοι οι ανανεώσιμοι πόροι παγκοσμίως θα είχαν εξαντληθεί για φέτος, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσνταμ (ΡΙΚ) και άλλοι οργανισμοί προστασίας του περιβάλλοντος
ΔΙΕΘΝΗ

Υποχρεωμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποθηκεύουν υπογείως φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον κανονισμό η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023 και στο 90% πριν από τις επόμενες χειμερινές περιόδους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενέργεια και Ουκρανία στο «μενού» της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής

Η συζήτηση θα γίνει παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θα τεθεί το θέμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ΕΕ, του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.