ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
plastika-klimatiki allagi
Φώτο: Shutterstock

Στη τελική ευθεία η συνθήκη του ΟΗΕ για την κατάργηση των πλαστικών

Oι χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Ναϊρόμπι για να καταλήξουν στην πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη για μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά, η οποία θα διαχειρίζεται την παραγωγή και τον σχεδιασμό των πλαστικών, σύμφωνα με ένα σχέδιο ψηφίσματος που είδε το Reuters, κάτι το οποίο σύμφωνα με συμμετέχοντες στις αντιπροσωπείες είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας.

Oι χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Ναϊρόμπι για να καταλήξουν στην πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά, μια διογκούμενη περιβαλλοντική κρίση που καταστρέφει τους θαλάσσιους βιοτόπους και μολύνει την τροφική αλυσίδα. Οι διαπραγματευτές ευελπιστούν να συμφωνήσουν σε μια πλήρη συνθήκη εντός της επόμενης διετίας.

Ενα σχέδιο ψηφίσματος, με τίτλο "Τέλος στη ρύπανση από τα πλαστικά: προς ένα διεθνώς νομικά δεσμευτικό όργανο", αναφέρει ότι η συνθήκη θα πρέπει να αντιμετωπίζει "τον πλήρη κύκλο ζωής του πλαστικού", δηλαδή από την παραγωγή και τον σχεδιασμό μέχρι και την απόρριψη.

Ολοκληρώθηκε από ειδήμονες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έπειτα από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων μέχρι αργά τη νύχτα. Σήμερα υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συμμετείχαν και αυτοί στις συζητήσεις και πρόκειται να δώσουν την τελική έγκριση για την τελική μορφή του μεθαύριο Τετάρτη.

Αν το παρόν προσχέδιο εγκριθεί θα αποτελέσει εμπόδιο για τις ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες χημικών, οι οποίες κατασκευάζουν πλαστικά και εργάζονται παρασκηνιακά σε μια προσπάθεια να επικεντρωθούν οι συνομιλίες στα απορρίμματα.

Το σχέδιο ψηφίσματος προτείνει επίσης την προώθηση μέσω της συνθήκης ενός βιώσιμου σχεδιασμού πλαστικής συσκευασίας ώστε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμη και ανακυκλώσιμη, κάτι το οποίο θα ήταν σημαντικό για μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών που πωλούν τα προϊόντα τους σε συσκευασίες μιας χρήσης.

Μια διακυβερνητική διαπραγματευτική επιτροπή πρόκειται να σχηματιστεί για να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες μιας πλήρους συνθήκης με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία προς επικύρωση το 2024, αναφέρει το προσχέδιο.

Η Ινγκερ Άντερσον, η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ότι οι ανεπίσημες συνομιλίες "επέφεραν πολύ σημαντικά αποτελέσματα".

"Όλοι γνωρίζουμε ότι μια συμφωνία θα μετράει μόνο αν είναι νομικά δεσμευτική. Αν υιοθετεί μια προσέγγιση πλήρους κύκλου ζωής, που θα εκτείνεται από την εξόρυξη ως την παραγωγή και την απόρριψη", είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μειώνει τις μερίδες για Αφρικανούς πρόσφυγες

Την περασμένη Τρίτη, το PAM είπε πως χρειάζεται επειγόντως 426 εκατ. δολάρια για τους έξι επόμενους μήνες προκειμένου να αποτρέψει τον λιμό στο Νότιο Σουδάν, όπου τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
money-transfer
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 577 δισ. ευρώ έστειλαν στις χώρες τους οι μετανάστες το 2021

Έως το 2030 το ποσό που θα στέλνουν οι μετανάστες στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα αναμένεται να φτάσει τα 5,15 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD) του ΟΗΕ.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για εκτόξευση του κόστους ζωής λόγω του πολέμου

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρή διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια ενώ τα κόστη ενέργειας αυξάνονται ενώ συρρικνώνονται τα εισοδήματα.