ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος άνω των 10.000 δολαρίων

Μετά την προσωρινή απαγόρευση σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ο Ρώσος πρόεδρος με διάταγμά του απαγορεύει και τις εξαγωγές συναλλάγματος.

Με διάταγμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρεί να σταματήσει τη ρευστοποίηση και την έξοδο κεφαλαίων από την Ρωσία σε χώρες του εξωτερικού.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τη μεταφορά ξένου συναλλάγματος άνω των 10.000 δολαρίων από τη χώρα στο εξωτερικό. Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Το προεδρικό διάταγμα εντάσσεται στην προσπάθεια των ρωσικών αρχών να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και να διασώσουν ότι μπορούν από το ρούβλι που έφτασε να «βυθίζεται» έως και 40% χθες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία μετά την απαγόρευση στους πολίτες να βγάλουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό, προχώρησε και στην προσωρινή απαγόρευση σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

«Προκειμένου να δοθεί σε μια επιχείρηση η ευκαιρία να λάβει μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος.

Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν πει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2

Να σημειωθεί πως η  Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε χθες σε μία πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων, με το βασικό να διαμορφώνεται πλέον στο 20% από 9,5% που ήταν πριν, ενώ έχει απαγορεύσει την εκτέλεση εντολών πώλησης μετοχών αλλά και συναλλάγματος από ξένους επενδυτές. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει αυτό που αποκαλεί «το σεντούκι του πολέμου του Πούτιν» απαγορεύοντας τις συναλλαγές της και παγώνοντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ.  Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ρευστοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της τραπεζικής αγοράς της χώρας, θα αποκοπούν από το SWIFT, το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή επίθεση Πούτιν στις ΗΠΑ: Έχει τελειώσει η κυριαρχία τους

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως ζουν στο παρελθόν και με αυταπάτες και στρέφει τα βέλη του προς την Ευρώπη αναφέροντας πώς έχει χάσει τη κυριαρχία της ενώ επισημαίνει ότι οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος πρώην πρωθυπουργός λέει πως δεν αναγνωρίζει πλέον τον Πούτιν

Ο 64χρονος πρώην πρωθυπουργός του κ. Πούτιν, ο οποίος είχε καταβάλει προσπάθειες για την προσέγγιση μεταξύ της Μόσχας και Δυτικών κρατών, τόνισε πως δεν πίστευε, όπως πολλοί άλλοι Ρώσοι, ότι θα ξεσπούσε πόλεμος.
Rusia-Akrtika-Mosxa
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε από Covid ένας ύποπτος για τη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Δικαστής σε μια βρετανική έρευνα για την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα το 2016 ότι η δολοφονία ήταν μια επιχείρηση της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας FSB που πιθανότατα είχε εγκριθεί από τον τότε διευθυντή της, Νικολάι Πατρούσεφ.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται

Οι ρωσικές δυνάμεις κυρίευσαν κάπου 3.260 κοινότητες, πολλές από τις οποίες κατόπιν απελευθερώθηκαν. Ο ουκρανικός στρατός είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πτώση της Σεβεροντονιέτσκ, είπε ο Β. Ζελένσκι.