ΓΔ: 817.06 -0.62% Τζίρος: 3.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:53:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σκοπός των συνομιλιών στη Βιέννη είναι να επιστρέψει στη συμφωνία η Ουάσινγκτον, η οποία αποσύρθηκε μονομερώς το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής ατομικής υπηρεσίας δήλωσε ότι «με τη βοήθεια του Θεού» θα υπάρξει συμφωνία με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι που έχει μεταβεί στο Ιράν για να συνομιλήσει με Ιρανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στις συνομιλίες που διεξάγονται για το θέμα στη Βιέννη.

«Αναμένεται να εξεταστούν γενικά θέματα μεταξύ ημών και της Υπηρεσίας σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε τα διάφορα ζητήματα στο μέλλον. Με τη βοήθεια του Θεού θα υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε σήμερα ο Μπεχρούζ Καμλαβαντί.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν προτού επιστρέψει στη Βιέννη το απόγευμα. Η επίσκεψή του γίνεται την ώρα που συνεχίζονται στην αυστριακή πρωτεύουσα οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία αυτή την οποία έχουν υπογράψει, εκτός από το Ιράν, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία έχει στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η ίδια διαψεύδει ότι προτίθεται να πράξει. Σκοπός των συνομιλιών στη Βιέννη είναι να επιστρέψει στη συμφωνία η Ουάσινγκτον, η οποία αποσύρθηκε μονομερώς το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο απάντησε αποδεσμευόμενο από κάποιες υποχρεώσεις του.

«Μεταβαίνω σήμερα στην Τεχεράνη για να συναντηθώ με Ιρανούς αξιωματούχους και να συζητήσουμε τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες αλλά ένα θετικό αποτέλεσμα για όλους είναι πιθανό», είχε επισημάνει ο Γκρόσι χθες προτού αναχωρήσει για το Ιράν.

Την Τετάρτη ο ίδιος είχε τονίσει ότι η ΙΑΕΑ «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τις προσπάθειές που καταβάλλει ώστε το Ιράν να δώσει διευκρινίσεις για την παρουσία πυρηνικών υλικών στις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις του. Από την πλευρά της η Τεχεράνη ζητεί να ολοκληρωθεί η έρευνα της Υπηρεσίας προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός στη Βιέννη που θα επιτρέψει τη διάσωση της συμφωνίας του 2015. Ο Γκρόσι αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του στη Βιέννη σήμερα το βράδυ.

Χθες Παρασκευή ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «ελπίζει να υπάρξουν αποτελέσματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν στη Βιέννη, στις οποίες οι ΗΠΑ συμμετέχουν έμμεσα. Την Πέμπτη εκτίμησαν ότι «μια πιθανή συμφωνία» βρίσκεται «κοντά» και ζήτησαν να επιλυθούν «γρήγορα» τα εναπομείναντα θέματα.

Ο Ιρανός υπουργό Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν έχει δηλώσει έτοιμος να μεταβεί στη Βιέννη σε περίπτωση που υπάρξει «τελική συμφωνία», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται από «τον πλήρη σεβασμό στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το Ιράν, περιλαμβανομένων των εγγυήσεων στον οικονομικό τομέα».

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας για τους Δυτικούς διότι εκτιμούν ότι ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα καταστήσει σύντομα ξεπερασμένη τη συμφωνία του 2015. Παρατηρητές πιστεύουν ότι οι Δυτικοί ενδέχεται να εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα με τις συνομιλίες στη Βιέννη το Ιράν εξακολουθεί να συγκεντρώνει αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου. Σύμφωνα με έκθεση της ΙΑΕΑ πλέον αυτά ξεπερνούν κατά περισσότερες από 15 φορές το όριο που είχε τεθεί με τη συμφωνία του 2015.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ δηλώνουν ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνική βόμβα

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού πραγματοποιείται καθώς οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά φέρεται να είναι στο τελικό στάδιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανή η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας

Οι ιρανικές αρχές θέλουν να λάβουν την «εγγύηση» πως η συνθήκη για τα πυρηνικά πράγματι «θα εφαρμοστεί», καθώς πλανάται η απειλή ενδεχόμενη εναλλαγή στην εξουσία στις ΗΠΑ να τη θέσει εκ νέου υπό αμφισβήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανέφερε εξαιρέσεις στις κυρώσεις στο Ιράν για τα πυρηνικά

Τις εξαιρέσεις αυτές είχε καταργήσει το 2019 και το 2020 η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε την Ουάσινγκτον και από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη για επείγουσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Απρίλιο στη Βιέννη και επαναλήφθηκαν το φθινόπωρο έπειτα από διακοπή πέντε μηνών για τη διάσωση της συμφωνίας στόχος της οποίας είναι να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία με την Τεχεράνη θέμα της συζήτησης Μπλίνκεν με ομολόγους του

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Για «πυρηνικό εκβιασμό» κατηγορούν οι ΗΠΑ το Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το «Ιράν άρχισε να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».