ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
arnault
Πηγή: Shutterstock

Ο Γάλλος μεγιστάνας που έφτασε τον Μπιλ Γκέιτς

Ο «βασιλιάς» των ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό, αύξησε την αξία της περιουσίας του με την εξαγορά των Tiffany's και φαίνεται ότι κερδίζει την κούρσα με τον Μπιλ Γκέιτς στη λίστα Forbes των μεγάλων δισεκατομμυριούχων.

Στην ταινία Breakfast at Tiffany's, η Χόλι που την υποδυόταν η Όντρι Χέμπορν έλεγε: «Ποτέ δεν συνηθίζω τίποτα. Όποιος το κάνει αυτό, είναι σαν νεκρός». Ο Μπερνάρ Αρνό, που ελέγχει το γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH σίγουρα δεν επαναπαύεται στις δάφνες της επιτυχίας του, αλλά συνεχίζει να αναζητεί τον τρόπο για να κατακτήσει την κορυφή της αγοράς.

Η πρόσφατη αγορά του οίκου Tiffany's είναι ακόμη μια κίνηση για να βρεθεί στην κορυφή ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος, που είδε με την εξαγορά του αμερικανικού οίκου κοσμηματοποιίας να αυξάνεται η περιουσία του στα 107,8 δισ δολάρια και να ξεπερνάει τον Μπιλ Γκέιτς, που κατέχει 107,4 δισ δολάρια στην λίστα Forbes με τους πιο πλούσιους δισεκατομμυριούχους.

Ο Τζεφ Μπέζος βρίσκεται ακόμα στην κορυφή της λίστας που ενημερώνεται κάθε μέρα μετά το κλείσιμο των αγορών, με την περιουσία του να παρουσιάζει απώλειες περίπου 20 δισ δολαρίων μέσα στο 2019. Η περιουσία του Γάλλου δισεκατομμυριούχου έλαβε μεγάλη ώθηση από την εξαγορά των διάσημων Tiffany από τον γαλλικό οίκο LVMH που είδε την μετοχή του να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Η εξαγορά την αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany έναντι 16,2 δισ δολαρίων από τον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας αποτελεί πλέον και την πιο ακριβή στην ιστορία του LVMH επί Μπερνάρ Αρνό. Το τίμημα εξαγοράς έφθασε τα 135 δολάρια ανά μετοχή, ενώ μόλις πριν τεθεί σε κίνηση ο μηχανισμός της εξαγοράς βρισκόταν κάτω από τα 100 δολ.

Η αυτοκρατορία του Αρνό στα είδη πολυτελείας είναι πραγματικά αχανής: η LVMH έχει στην κατοχή της 75 οίκους πολυτελών ειδών και τις πιο γνωστές εταιρείες στον χώρο του κρασιού, των οινοπνευματωδών, της μόδας, των δερμάτινων ειδών, των αρωμάτων, των καλλυντικών και των ρολογιών όπως είναι οι Louis Vuitton, Dior, Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Krug, Givenchy, Kenzo και Marc Jacobs.

Τα ρολόγια και κοσμήματα είναι μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες κατηγορίες και είναι ο μόνος τομέας όπου η LVMH δεν είναι στην κορυφή. Η συμφωνία για την εξαγορά των Tiffany θα δώσει την δυνατότητα στον γαλλικό όμιλο να αμφισβητήσει την παντοκρατορία των Cartier. Οι μεγαλύτεροι όμιλοι ειδών πολυτελείας παγκοσμίως προχωρούν το τελευταίο διάστημα στην εξαγορά μικρότερων εταιρειών καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός για τους νεαρούς πλούσιους καταναλωτές.

Ο Γάλλος «αυτοκράτορας» των ειδών πολυτελείας θέλει να δώσει στον διάσημο οίκο Tiffany την χαμένη του λάμψη, καθώς τα κέρδη των κοσμηματοπωλείων να έχουν μειωθεί λόγω της πτώσης στις αγορές από τους τουρίστες. Τα κοσμήματα της διάσημης αμερικανικής κοσμηματοποιίας έχουν ιδιαίτερη πέραση στους νεαρούς Κινέζους, που έχουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει τoν LVMH να αυξήσει τα κέρδη του στην αχανή κινεζική αγορά.

Το πρώτο κατάστημα των Tiffany's άνοιξε τις πόρτες του το 1837 από τον Τσαρλς Λούις Τίφανι στο κέντρο του Μανχάταν, και πλέον διαθέτει περισσότερα από 300 καταστήματα παγκοσμίως και απασχολεί περισσότερα από 14.000 άτομα.

Το κεντρικό κατάστημα στη Νέα Υόρκη είναι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς μετά την ταινία «Breakfast at Tiffany's» όπου πρωταγωνιστούσε η Όντρει Χέμπορν και εκεί «τίποτα κακό δεν μπορούσε να σου συμβεί», όπως έλεγε και η πρωταγωνίστρια. Τα αμερικανικά κοσμηματοπωλεία είναι γνωστά για τις βέρες και τα δαχτυλίδια αρραβώνων που οι τιμές τους κυμαίνονται γύρω στις 1.400 λίρες για μια πλατινένια βέρα μέχρι και τις 43.400 λίρε για ένα διπλό δαχτυλίδι με ροζ διαμάντια.

Ο Ροτζέριο Φουτζιμόρι, αναλυτής της Royal Bank of Scotland δήλωσε πως «τα Tiffany ήταν λογική επιλογή για την LVMH εξαιτίας της έλλειψης επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να εξαγοραστούν με παγκόσμιο αντίκτυπο και αναγνωρισιμότητα στα κοσμήματα, που αποτελεί την λιγότερο γεμάτη αγορά στον τομέα πολυτελείας. Τα Tiffany θα είναι μια ισχυρή προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο πολυτελείας της LVMH καθώς έχουν μεγαλύτερη πελατειακή βάση σε σχέση με τα Bulgari εξαιτίας των πιο προστιών τιμών που διαθέτει στα υψηλής ποιότητας κοσμήματα».

Με τον Τζεφ Μπέζος να βλέπει την περιουσία του να μειώνεται εξαιτίας του διαζυγίου με την πρώην σύζυγο του και την μετοχή της Apple να έχει σημειώσει μεγάλη βουτιά τον Οκτώβριο, ο δρόμος για την κορυφή των πιο πλούσιων δισεκατομμυριούχων είναι ανοιχτός για τον Μπερναρ Αρνό και τον Μπιλ Γκέιτς καθώς η διαφορά τους είναι... μόλις 400 εκατ δολάρια. Θέλουν όμως την κορυφή; Όπως είχε πει και η Όντρει Χεμπορν στην αγαπημένη ταινία: «Είναι καλύτερα να κοιτάς τον ουρανό παρά να ζεις εκεί. Ένα τόσο άδειο μέρος, τόσο κενό. Μια χώρα που πάει ο κεραυνός».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σ. Τζινπινγκ θα έχει ο Μπιλ Γκέιτς

Το ταξίδι του συνιδρυτή της Microsoft ακολουθεί εκείνα άλλων μεγάλων παικτών της αμερικανικής οικονομίας, όπως του Τ. Μπέζος, του Τ. Κουκ και αυτό του επικεφαλής της Tesla, του Twitter και της SpaceX, του Έλον Μασκ, τον Μάιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η απεργία που απειλεί να γονατίσει τους κολοσσούς του Χόλιγουντ

Οι σεναριογράφοι στις ΗΠΑ απεργούν για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη που έφερε η έκρηξη του streaming και περιορισμούς στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για σενάρια.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πάγωσε» η ανάπτυξη της Netflix και ψάχνει νέα συνταγή για έσοδα

Το τέλος της περιόδου εκρηκτικής αύξησης συνδρομητών, εν μέσω πανδημίας, φέρνει τη Netflix μπροστά δύσκολες αποφάσεις. Τέλος οι αποστολές DVD, μειώνεται η κοινή χρήση κωδικών, «ψαλίδι» στις δαπάνες για παραγωγές.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση επενδύσεων από την Amazon αλλά και 27.000 νέες απολύσεις

Από τα καταναλωτικά αγαθά και την υγειονομική περίθαλψη, ως την τεχνητή νοημοσύνη, ο κολοσσός της τεχνολογίας επεκτείνει το επενδυτικό του πρόγραμμα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους λειτουργίας.