ΓΔ: 823.92 0.09% Τζίρος: 46.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

ΕΕ: Στο «τραπέζι» των 27 ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά

Μεταξύ άλλων τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, αλλά και το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων.

Η ουκρανική κρίση σε όλες τις πτυχές της είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσουν ατύπως αύριο και μεθαύριο στις Βερσαλλίες, έξω από το Παρίσι.

Στόχος της συνόδου είναι να συμφωνήσουν οι 27 ως προς το τι θα πράξουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ως προς τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι προσπάθειες για άμεση παύση του πυρός και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία αλλά και με τη Γεωργία και την Μολδαβία. Αναφορικά με το τελευταίο αυτό ζήτημα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Παρίσι ότι ναι μεν η προσχώρηση αυτών των τριών κρατών στην ΕΕ δεν είναι άμεσα εφικτή, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα προς τις τρεις χώρες ότι ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι έχουν ευρωπαϊκή προοπτική.

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα, το βασικό θέμα των διαβουλεύσεων αναμένεται πως θα είναι η γενικότερη απεξάρτηση από την Ρωσία. Το ενεργειακό είναι το βασικό ζήτημα όπου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ΕΕ να αναλάβει από κοινού το εκ του ασφαλούς σημαντικό κόστος της απεξάρτησης των κρατών μελών της από τις ρωσικές προμήθειες. Η γαλλική διπλωματία κάνει λόγο για ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας οι πόροι του οποίου θα πρέπει να προέλθουν από κοινό δανεισμό, όπως συνέβη άλλωστε και με το σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Αντιστοίχως οι 27 αναμένεται να συζητήσουν και το πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εμπάργκο κατά της Ρωσίας στον επισιτιστικό τομέα αρχής γενομένης από τις ελλείψεις που αναμένεται να υπάρξουν στα σιτηρά.

Τέλος οι 27 αναμένεται να διαβουλευτούν και ως προς το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που λόγω της ουκρανικής κρίσης εισήλθε ορμητικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Μεταξύ των θεμάτων είναι και αυτό της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας παρέμβασης, όπως άλλωστε και το ζήτημα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και των δημοσιονομικών επιπτώσεων της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως η κατανάλωση πετρελαίου το 2023

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπεται ότι το 2022 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει τα 99,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία διατηρεί υψηλές τις τιμές λόγω των περιορισμών που υπάρχουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εισηγείται η ΕΕ στο νέο πακέτο κυρώσεων

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό έρχεται μετά την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, που περιλαμβανόταν στον πέμπτο γύρο κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνοντας τις ανησυχίες για διατάραξη της τροφοδοσίας στη διεθνή αγορά. Tι θα προβλέπει το σχέδιο δράσης δέκα σημείων του Οργανισμού.