ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sweden, Flag, Simaia, Souidia
Φωτο: Shutterstock

Euractiv: Σε επίπεδο ΝΑΤΟ αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες της Σουηδίας

Το 2021, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σουηδίας ισοδυναμούσε με 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα πρόκειται να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Σουηδία κάνει στροφή στις επενδύσεις στην άμυνα σε μια ιστορική κίνηση που θα ευθυγραμμίσει τις στρατιωτικές δαπάνες με τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το 2021, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σουηδίας ισοδυναμούσε με 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα πρόκειται να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, φέρνοντάς τον στο επίπεδο του ορίου του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του.

«Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ σε συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη επένδυση και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις επενδύσεις στην άμυνα της δεκαετίας του 1950», πρόσθεσε.

Ο σουηδικός αμυντικός προϋπολογισμός δεν έχει φτάσει σε αυτά τα υψηλά από τη δεκαετία του 1990. Η Άντερσον είπε ότι η νέα επένδυση θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά όπως σημείωσε ο υπουργός άμυνας, η ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων απαιτεί χρόνο.

«Θα χρειαστούν πολλά, πολλά χρόνια. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό με συστηματικό, ρεαλιστικό και εφικτό τρόπο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε κορώνα που ξοδεύουμε», είπε. Η Άντερσον, ωστόσο, δεν έδωσε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα και είπε ότι ο προϋπολογισμός θα φτάσει το 2% του ΑΕΠ «μόλις είναι τεχνικά δυνατό».

Ο υπουργός Οικονομικών Μίκαλ Ντάνμπεργκ δεν ήταν διατεθειμένος να πει από πού θα προέλθουν τα χρήματα και εάν θα οδηγούσαν σε αυξημένους φόρους. Για να αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο θα απαιτούσε επένδυση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, περισσότεροι νέοι θα πρέπει να κάνουν στρατιωτική θητεία. «Μακροπρόθεσμα, περισσότεροι νέοι θα χρειαστεί να προετοιμαστούν για τη στρατιωτική θητεία και να συμβάλουν στη στρατιωτική άμυνα. Αλλά αυτό αφορά επίσης στην πολιτική άμυνα», είπε η Άντερσον.

Η σουηδική στρατιωτική θητεία, η οποία θεσπίστηκε το 1901, ανεστάλη το 2010 υπέρ ενός επαγγελματικού στρατού, προτού αποκατασταθεί από το κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2017 μετά από αύξηση των εντάσεων στην περιοχή της Βαλτικής, συγκεκριμένα γύρω από το  σουηδικό νησί Γκότλαντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία κάνει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει την Τουρκία

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για εξαγωγές όπλων θα αντανακλά την μελλοντική κατάστασή της στο ΝΑΤΟ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας.
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Δεν αποτελεί προθεσμία ο Ιούνιος για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας

Ενώ Στοκχόλμη και Ελσίνκι αναφέρουν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά της.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο Ερντογάν για βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι τα αιτήματά τους υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της Συμμαχίας.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

«Μπλοκάρει» την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν «σέβεται τις ευαισθησίες της Τουρκίας για θέματα τρομοκρατίας», με την Άγκυρα, πάντως, να μην αποκλείει να δώσει τη συγκατάθεσή της για την ένταξη των δύο χωρών.