ΓΔ: 2469.5 -0.24% Τζίρος: 76.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:37
Φωτο: Shutterstock

Ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, νέος κύκλος διαπραγματεύσεων

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ρωσική επίθεση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ (δυτικά) χθες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.

Εν μέσω των εχθροπραξιών, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται και τα δύο μέρη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Διαπραγματευτές των δύο κρατών θα έχουν σήμερα συνομιλίες ψηφιακά.

Oι επόμενες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας 

Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
"Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα" των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Υπουργός Υγείας Ουκρανίας: 7 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο κ. Λιάσκο χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου.

Στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους έξι νεκρούς και τους 12 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο βομβαρδισμός συγκροτήματος παιδιατρικού νοσοκομείου όπου λειτουργούσε μαιευτήριο στη Μαριούπολη προ ημερών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η Μόσχα υποστήριξε πως το κτίριο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση και άρα ήταν θεμιτός στόχος. Το Κίεβο και τα Ηνωμένα Έθνη αντέτειναν ότι η εγκατάσταση συνέχιζε να λειτουργεί ως νοσοκομείο όταν επλήγη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Χωρίς συζήτηση Πούτιν-Τραμπ για συνάντηση με Ζελένσκι

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε πως ο Πούτιν δεν συζήτησε πιθανή συνάντηση με τον Ζελένσκι στη συνομιλία του με τον Τραμπ. Ο Ζελένσκι πρότεινε συνάντηση για τον τερματισμό του πολέμου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η G7 συζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και συζήτησαν νέες κυρώσεις, ειδικά στην ενέργεια, το τραπεζικό σύστημα και τη στρατιωτική παραγωγή της Μόσχας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη σύνοδο της G7 πως η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει με την Ουκρανία και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Ανέφερε επίσης τις μεγάλες απώλειες και των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει για Ουκρανία - Κριτική σε Νετανιάχου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη σύνοδο G7 ότι η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει με την Ουκρανία λόγω των τεράστιων απωλειών και πως είχε θετική συνάντηση με τον Ζελένσκι, τον οποίο θα ξαναδεί αργότερα μέσα στην ημέρα.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ για εκπαίδευση Ρώσων

Το Πεκίνο διέψευσε τις κατηγορίες της ΕΕ ότι εκπαίδευσε Ρώσους στρατιώτες για την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τις ανυπόστατες και συκοφαντικές. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις για ανάμειξη της Κίνας στον πόλεμο.