ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

Η Ουάσινγκτον επισημοποίησε στις 4 Νοεμβρίου την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επισημοποίησαν στις αρχές Νοεμβρίου την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα εκπροσωπηθούν από αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην COP25 που ξεκινά τη Δευτέρα στη Μαδρίτη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και συναντήσεις για την κλιματική αλλαγή --όπως η COP25-- προκειμένου να διασφαλίσουν δίκαιους κανόνες παιχνιδιού για τα αμερικανικά συμφέροντα», ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επικεφαλής του γραφείου για τους Ωκεανούς και τις διεθνές επιστημονικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις, Μάρσια Μπέρνικατ, «θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών» που θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα η οποία θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου στην ισπανική πρωτεύουσα.

Άλλοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της αμερικανικής Υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Γεωργίας, της αμερικανικής υπηρεσίας NOAA (Εθνική Αρχή για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα) και της Υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη, θα τη συνοδεύσουν.

Η Ουάσινγκτον επισημοποίησε στις 4 Νοεμβρίου την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα εκ μέρους της Κίνας και της Γαλλίας.

Αυτό το σημαντικό στάδιο, που δεν μπορεί να επέλθει νωρίτερα λόγω μιας πρόβλεψης που έχει περιληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας, προκαλεί αντίστροφη μέτρηση ενός έτους προτού η Ουάσινγκτον μπορέσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία.
Η αναχώρηση δεν θα πραγματοποιηθεί ως εκ τούτου πριν από τις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει ότι θα κερδίσει δεύτερη θητεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε από το 2017 την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμώντας ότι είναι επιζήμια για την αμερικανική οικονομία, και πολλαπλασίασε από τότε τα μέτρα για την ελάφρυνση των κανόνων στον τομέα των περιβαλλοντικών προτύπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλος τροπικός κυκλώνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κυκλώνας Isaias: Στην κατηγορία 3 πριν «χτυπήσει» τον νότο των ΗΠΑ

Ο κυκλώνας Isaias ενισχύθηκε σε κατηγορίας 3 και απειλεί τις πολιτείες Φλόριντα, Αλαμπάμα και Μισισιπή, με ανέμους ως 195 χλμ/ώρα, έντονες βροχές και μεγάλες πλημμύρες από το βράδυ έως το πρωί του Σαββάτου.
Αμερικανικό περιπολικό όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή καταιγίδα στις ΗΠΑ: Ακυρώσεις πτήσεων και διακοπές ρεύματος

Σφοδρές βροχές και άνεμοι πλήττουν το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, με σοβαρές πλημμύρες να απειλούν Νέα Υόρκη, Βοστώνη και Φιλαδέλφεια. Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν και σημειώνονται διακοπές ρεύματος.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κατάργηση ρυθμίσεων υπέρ πετρελαϊκών, καταγγέλουν οι Δημοκρατικοί

Σύμφωνα με έκθεση Δημοκρατικών στη Γερουσία, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ευνοήθηκαν με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, αφού ο Τραμπ ζήτησε από αυτές δωρεές κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2024.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί περιορισμούς εκπομπών στα εργοστάσια ρεύματος

Η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε τα όρια εκπομπών ρύπων στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αμφισβητώντας τις κλιματικές δράσεις. Το μέτρο ακυρώνει κανονισμούς Μπάιντεν και εμποδίζει μελλοντικές ρυθμίσεις για το κλίμα.
Πλημμυρισμένα σπίτια ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στο Γκραν Κάνιον, ΗΠΑ

Δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο Γκραν Κάνιον, μετά από ξαφνική πλημμύρα που προκάλεσε ζημιές σε υποδομές και τον αγωγό νερού του πάρκου. Οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.