ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μαχητικό αεροσκάφος F-15
Φωτο: Shutterstock

Έτοιμες οι ΗΠΑ να πουλήσουν F-15 στην Αίγυπτο, παρά τις ανησυχίες

Όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Αίγυπτο μαχητικά F-15, παρά τους προβληματισμούς για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Αίγυπτο μαχητικά αεροσκάφη F-15, δήλωσε χθες Τρίτη Αμερικανός στρατηγός κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, παρά τις ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αραβική χώρα.

«Στην περίπτωση της Αιγύπτου, θεωρώ ότι έχουμε καλά νέα, με την έννοια ότι θα τους προμηθεύσουμε F-15, κάτι για το οποίο απαιτήθηκε μακρά και δύσκολη δουλειά», είπε ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού αμερικανικού διοικητηρίου που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (της USCENTCOM), που εκφράστηκε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.

Ο ανώτατος αξιωματικός δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την πώληση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θα πρέπει να την εγκρίνει, δεν έχει ακόμη ειδοποιήσει το Κογκρέσο για τη σχεδιαζόμενη πώληση, όπως είναι υποχρεωμένο.

«Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο για δυνητικές μεταφορές ή πωλήσεις όπλων για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί το Κογκρέσο», περιορίστηκε να πει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έγκριση της πώλησης δύο μεγάλων πακέτων στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο, που περιλάμβαναν μεταγωγικά αεροσκάφη και συστήματα ραντάρ. Η πώληση των 12 τετρακινητήριων μεταγωγικών C-130 J Super Hercules και συναφούς εξοπλισμού εκτιμάται ότι θα γίνει έναντι τιμήματος 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο πέρυσι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναστείλει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο εξαιτίας της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου με επιρροή έχουν καλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναστείλει όλες τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κάιρο ωσότου βελτιωθεί η κατάσταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιωτικά οχήματα Αιγύπτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε επίσκεψη του αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων Αιγύπτου στην Αθήνα

Ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Αιγύπτου, υποστράτηγος Sherif Gouda El-Araishy, επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα, όπου συζήτησε με τον Αρχηγό ΓΕΣ τρόπους ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας και επισκέφθηκε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Νεκρός και 4 τραυματίες από συντρίμμια βλήματος σε εργοστάσιο αερίου

Ένας Αιγύπτιος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια από αναχαιτισμένο βλήμα έπεσαν σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Αμπού Ντάμπι. Οι φωτιές που προκλήθηκαν ελέγχθηκαν γρήγορα.
Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Σίσι: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ να σταματήσει τον πόλεμο στο Ιράν, προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200 δολάρια λόγω ελλείψεων στην αγορά.