ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ereuna, epistimi, farmaka
Φώτο: Shutterstock

Δύο Έλληνες στους 313 που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Οι επιχορηγήσεις ύψους 632 εκατ. ευρώ συμβάλλουν στη συγκρότησή ομάδων πρωτοποριακής έρευνας σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι καθηγητές Κ. Μακρής και Μ. Πολυμενίδου εξειδικεύονται στα πεδία της Φωτονικής ο πρώτος και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων η δεύτερη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές του τελευταίου γύρου επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grants), οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη ερευνητών και ερευνητριών που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας τους, ώστε να συγκροτήσουν ομάδες και να διεξαγάγουν πρωτοποριακή έρευνα σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», 313 ερευνητές και ερευνήτριες θα λάβουν συνολικά περίπου 632 εκατ. ευρώ για να διερευνήσουν διάφορα επιστημονικά ζητήματα. Ανάμεσα τους βρίσκονται δύο Έλληνες ερευνητές, ένας από την Ελλάδα και μία από τη διασπορά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), ειδικό στο πεδίο της Φωτονικής, καθώς και την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μαγδαληνή Πολυμενίδου του ελβετικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (απόφοιτο του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ), που διεξάγει έρευνα στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Ο νέος γύρος επιχορηγήσεων θα δημιουργήσει περίπου 1.900 νέες θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό σε 189 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης εκπροσωπούν 42 υπηκοότητες και θα υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 κράτη-μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας πρόσκλησης, 2.652 αιτούντες και αιτούσες υπέβαλαν προτάσεις και το 12% εξ αυτών θα λάβουν χρηματοδότηση. Οι επιχορηγήσεις απονεμήθηκαν εξίσου σε άντρες και γυναίκες υποψηφίους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

covid-19-metallaxi-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανότερο να μολυνθούν από κορονοϊό όσοι δουλεύουν νυχτερινές ώρες

Εκτός από την πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων εργάζονται τα βράδια, ο αυξημένος κίνδυνος για κορονοϊό πιθανώς οφείλεται στο ότι υπάρχει μειωμένος χρόνος για να καθαρισθούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες.
koronoios-meth-nosokomeio
ΔΙΕΘΝΗ

Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για νοσηλευόμενους με Covid

Έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερη στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα. Παραμένει ασαφές με ποιο μηχανισμό οι ασθενείς εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια.
emvolio, emvoliasmoi, ilikiomenoi, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Κατά 94% μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας για τους εμβολιασμένους άνω των 65

Ως πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος, όταν έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, έτσι ώστε να έχει αναπτυχθεί στο μεταξύ η ανοσία στον οργανισμό του.
ygeia-epistimi-ereuna
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξημένος κίνδυνος σοβαρής Covid-19 για ασθενείς με προχωρημένο διαβήτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες με διαβήτη έχουν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19, συγκριτικά με γυναίκες με διαβήτη. Επίσης, οι διαβητικοί άνω των 65 έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με νεότερους διαβητικούς.