ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ereuna, epistimi, farmaka
Φώτο: Shutterstock

Δύο Έλληνες στους 313 που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Οι επιχορηγήσεις ύψους 632 εκατ. ευρώ συμβάλλουν στη συγκρότησή ομάδων πρωτοποριακής έρευνας σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι καθηγητές Κ. Μακρής και Μ. Πολυμενίδου εξειδικεύονται στα πεδία της Φωτονικής ο πρώτος και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων η δεύτερη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές του τελευταίου γύρου επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grants), οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη ερευνητών και ερευνητριών που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας τους, ώστε να συγκροτήσουν ομάδες και να διεξαγάγουν πρωτοποριακή έρευνα σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», 313 ερευνητές και ερευνήτριες θα λάβουν συνολικά περίπου 632 εκατ. ευρώ για να διερευνήσουν διάφορα επιστημονικά ζητήματα. Ανάμεσα τους βρίσκονται δύο Έλληνες ερευνητές, ένας από την Ελλάδα και μία από τη διασπορά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), ειδικό στο πεδίο της Φωτονικής, καθώς και την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μαγδαληνή Πολυμενίδου του ελβετικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (απόφοιτο του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ), που διεξάγει έρευνα στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Ο νέος γύρος επιχορηγήσεων θα δημιουργήσει περίπου 1.900 νέες θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό σε 189 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης εκπροσωπούν 42 υπηκοότητες και θα υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 κράτη-μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας πρόσκλησης, 2.652 αιτούντες και αιτούσες υπέβαλαν προτάσεις και το 12% εξ αυτών θα λάβουν χρηματοδότηση. Οι επιχορηγήσεις απονεμήθηκαν εξίσου σε άντρες και γυναίκες υποψηφίους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καινοτομία και τεχνολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για την επιστήμη από Ίδρυμα Ευγενίδου και CERN στις 28/5

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και το CERN ξεκινούν συνεργασία για την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων. Εκδήλωση με θέμα «Από τα Σωματίδια στις Δεξιότητες» θα γίνει στις 28 Μαΐου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της έρευνας.
Διαστημική κάψουλα Απόλλων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Dr. Dunbar στην Αλεξανδρούπολη: Όνειρα και στόχοι χωρίς όρια

Μαθητές γυμνασίου στην Αλεξανδρούπολη παρακολούθησαν παρουσίαση της Dr. Dunbar, πρώην αστροναύτη της NASA, για διαστημικές αποστολές και τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα με επιμονή και συστηματική προσπάθεια.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψυχική υγεία: Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διαταραχές παγκοσμίως

Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως από το 1990, επηρεάζοντας 1,2 δισ. άτομα, σύμφωνα με μελέτη του IHME και του Παν. Κουίνσλαντ, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην Ελλάδα.
Φοιτητές στο πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδια ασφαλείας στα ΑΕΙ και διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο

Ο Υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε στο Regional Growth Conference 2026 τη σύνδεση των δημόσιων πανεπιστημίων με την κοινωνία και την οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στη μείωση της βίας χάρη σε νέα νομικά εργαλεία και υποδομές.
Διακοπή καπνίσματος πράξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακοπή καπνίσματος: Μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας

Μελέτη σε πάνω από 32.800 άτομα έδειξε ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει κατά 16% τον κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση βάρους, με το όφελος να αυξάνεται όσο περισσότερα χρόνια κανείς απέχει από το κάπνισμα.
ράφια σνακ σούπερ μάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντηρητικά τροφίμων: Κίνδυνος για υπέρταση και καρδιακά νοσήματα

Τα τρόφιμα με συντηρητικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μεγάλη γαλλική μελέτη. Η κατανάλωση μη αντιοξειδωτικών συντηρητικών αυξάνει κατά 29% τον κίνδυνο υπέρτασης.