ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

Βαρύ πλήγμα στη Ρωσία από τις κυρώσεις, προβλέπεται ύφεση 15% το 2022

Έως τα τέλη του 2023, η ρωσική οικονομία θα χάσει την ανάπτυξη που είχε πετύχει εδώ και 15 χρόνια και θα επιστρέψει στο ΑΕΠ που είχε το 2007, όπως εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Βαρύ θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει η ρωσική οικονομία μετά την απόφαση του Βλ. Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη συρρίκνωσή της να είναι ταχεία και η χώρα να επιστρέφει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από αρκετές δεκαετίες. 

Όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους ο Μπέντζαμιν Χίλγκενστοκ και η Ελίνα Ριμπάκοβα, στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF), η ρωσική οικονομία θα «διαγράψει» την ανάπτυξη 15 ετών έως τα τέλη του 2023, με τη συρρίκνωσή της φέτος να εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 15% και θα ακολουθήσει νέα υποχώρηση του ΑΕΠ κατά περίπου 3% το 2023, δηλαδή η αξία της οικονομίας θα επιστρέψει στα επίπεδα του βρίσκονταν το 2007. 

«Η απότομη και επιθετική μείωση της εγχώριας ζήτηση είναι πιθανό να διαδραματίσει τον πιο κρίσιμο ρόλο, ενώ η κατάρρευση των εισαγωγών θα πρέπει να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εξαγωγές, οδηγώντας σε οριακά θετική συμβολή από την καθαρή εξωτερική ζήτηση. Ωστόσο, εάν εφαρμοστούν περαιτέρω κυρώσεις με τη μορφή εμπορικών εμπάργκο, οι εξαγωγές ενδέχεται να μειωθούν περισσότερο από ό,τι προβλέπουμε αυτή τη στιγμή», σημειώνουν στην ανάλυσή τους οι δύο οικονομολόγοι σε μία πρώτη αποτίμηση των συνεπειών για τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και εν τω μέσω αυξανόμενων διεθνών κυρώσεων.

Συρρίκνωση 15% για το ρωσικό ΑΕΠ αναμένει για το 2022 το IIF

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα προκάλεσε την κατάρρευση του ρουβλίου, οδήγησε τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές των εμπορευμάτων στο χάος, ενώ πυροδότησε επίσης τη μαζική αποχώρηση εταιρειών από τη χώρα. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA είναι μεταξύ των πιο πρόσφατων εταιρειών που αποχωρεί, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει τις εργασίες στο εργοστάσιό της στη Μόσχα και λέγοντας ότι εξετάζει ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον της AvtoVaz, επιχείρησης που έχει αναπτύξει στη Ρωσία. 

Ακόμη και μετά το άμεσο πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας, η χώρα θα υποφέρει για τα επόμενα χρόνια από τη λεγόμενη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain), δηλαδή την έξοδο μορφωμένων, μεσαίας τάξης Ρώσων που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να φύγουν από τη χώρα. Ένας ακόμη παράγοντας που θα εμποδίσει την τεχνολογική και κατ’ επέκταση και την οικονομική ανάπτυξη είναι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από εισαγωγές τεχνολογίας είτε ευρωπαϊκής, είτε αμερικανικής, συμπεριλαμβανομένων και των μικροεπεξεργαστών. 

Την ίδια στιγμή, οι «αυτοκυρώσεις» από ξένες εταιρείες που δεν θέλουν πλέον να συναλλάσσονται με τη Ρωσία θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση σημαντικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, αναφέρει η έκθεση. «Η αρνητική επίδραση στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σημαντική», εκτίμησαν οι οικονομολόγοι του IIF.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

«Μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης κινδυνεύει να γίνει πάλι η Γερμανία

Κοντά στο μηδέν αναμένεται να πέσει το 2022 ο γερμανικός ρυθμός ανάπτυξης, φέρνοντας την «ατμομηχανή» της Ευρώπης στην προτελευταία θέση. Ποιες αδυναμίες στο οικονομικό μοντέλο εκθέτουν τη Γερμανία σε κινδύνους.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ένας αιώνας χρεοκοπιών, από τον Τρότσκι στον Βλ. Πούτιν

Οι σφοδρές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία φέρνουν πάλι τη Ρωσία στο χείλος της χρεοκοπίας. Τα χρέη των τσάρων που δεν αναγνώρισαν οι μπολσεβίκοι, τα χρέη της πρώην ΕΣΣΔ και η κρίση του 1998.
russia-nikelio
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ολιγάρχης που έγινε... πιο πλούσιος μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο μεγιστάνας Βλ. Ποτάνιν, ένας ολιγάρχης που κυριαρχεί στο επιχειρηματικό στερέωμα της Ρωσίας από την εποχή του Γιέλτσιν, εκμεταλλεύεται την έξοδο διεθνών ομίλων από τη χώρα για να κλείνει deal που επεκτείνουν την αυτοκρατορία του.
Russia, Rossia, Economy, Oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Κύματα ανεργίας στη ρωσική οικονομία φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Από το ιστορικό χαμηλό του 4,1%, τον Φεβρουάριο, το ποσοστό της ανεργίας στη Ρωσία εκτιμάται από αναλυτές ότι εκτινάχθηκε τον Μάρτιο πάνω από 9%. Πίεση από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις για αποφυγή απολύσεων.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Απροσδόκητα ανθεκτική η ρωσική οικονομία στην πρώτη φάση των κυρώσεων

Θεαματική αύξηση επιτοκίων και capital controls σταθεροποίησαν ρούβλι και χρηματιστήριο. Στήριγμα οι εξαγωγές αερίου και πετρελαίου. Έρχεται, όμως, ύφεση 10% - 15% και μεγάλη έξαρση του πληθωρισμού.