ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Γερμανίας Βουλή
Shutterstock

Η Γερμανία εξετάζει να αγοράσει αντιπυραυλική ασπίδα «Iron Dome»

Η απόφαση δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, όμως το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι αφότου ο καγκελάριος Σολτς ανήγγειλε πως θα δαπανηθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο αυτού που είναι γνωστό με την ονομασία Iron Dome «Σιδηρούς Θόλος», στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού της που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Μπορώ να σας αποκαλύψω πως αυτό είναι ασφαλώς ανάμεσα στα πράγματα που συζητάμε, και για καλούς λόγους», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Επιβεβαίωσε έτσι πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα χθες σε γερμανικά ΜΜΕ κοινοβουλευτικοί.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, όμως το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι αφότου ο καγκελάριος Σολτς ανήγγειλε πως θα δαπανηθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας θα φθάνουν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ ετησίως.

«Πρέπει να προστατευθούμε καλύτερα έναντι της ρωσικής απειλής. Για αυτό, χρειαζόμαστε γρήγορα αντιπυραυλική ασπίδα σε παγγερμανική κλίμακα», εξήγησε ο ειδικός εισηγητής της Μπούντεσταγκ για τον αμυντικό προϋπολογισμό Αντρέας Σβαρτς, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) του καγκελάριου.

«Το ισραηλινό σύστημα Arrow 3 είναι καλή λύση», πρόσθεσε σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild, αναφερόμενος στο ισραηλινό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με την Μπιλτ, το σύστημα αυτό, που έχει από σχεδιαστική σκοπιά τη βάση του σε αυτό που αποκαλείται «Σιδηρούς Θόλος», θα κοστίσει περίπου 2 δισεκ. ευρώ και μπορεί να είναι «επιχειρησιακό» - να έχει τεθεί σε υπηρεσία - από το 2025 σε τρεις τοποθεσίες στη Γερμανία.

«Δοθείσης της απειλής και των διαφόρων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ρωσία, πρέπει βεβαίως να ενδιαφερθούμε, είναι λογικό», τόνισε από την πλευρά της στην εφημερίδα Welt η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, η Μαρί-Άνιες Στρακ-Τσίμερμαν.

Επίσκεψη στο Ισραήλ

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές» καθώς το σύστημα που θέλει να αποκτήσει η Γερμανία είναι κατασκευασμένο για πυραύλους «ακριβείας», που «φθάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος», που έρχονται «από το διάστημα» (σ.σ. τη στρατόσφαιρα), άρα «τα κλασικά συστήματα (αντιπυραυλικής) άμυνας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν».

«Είναι επομένως σημαντικό να καταπιαστούμε με το ζήτημα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ενόψει επίσκεψης στο Ισραήλ η κοινοβουλευτικός, το κόμμα της οποίας, αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, αλλά πρέπει επίσης να συζητηθούν πολύ σοβαρά», έκρινε.

Η ασπίδα αυτή είναι επαρκώς ισχυρή για να καλύπτει επίσης την Πολωνία, τη Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με γερμανικές πηγές.

Για την άμυνά της έναντι πυραύλων μικρού βεληνεκούς, η Γερμανία διαθέτει ήδη το αμερικανικό σύστημα Patriot.

Η απόκτηση του συστήματος αυτού θα σήμαινε «πως θα διαδραματίζαμε ρόλο κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», υπερθεμάτισε ο κ. Σβαρτς.

Έπειτα από χρόνια έλλειψης επενδύσεων, η Γερμανία προχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου σε ιστορική αναστροφή της πολιτικής της για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτέλεσε ηλεκτροσόκ για το Βερολίνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Φόβοι για κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία ΗΠΑ-Ιράν για τη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή ανησυχία ΕΕ για το νέο νομοσχέδιο θανατικής ποινής στο Ισραήλ

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τη βαθιά ανησυχία τους για ισραηλινό νομοσχέδιο που διευρύνει τη θανατική ποινή, τονίζοντας ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αρχές του Ισραήλ.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Επέκρινε τις ΗΠΑ για το Ιράν, αμφισβητώντας την επιτυχία τους

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς άσκησε κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για τη στρατηγική κλιμάκωσης στο Ιράν, θεωρώντας ότι η αμερικανοϊσραηλινή επέμβαση δεν οδηγεί σε αλλαγή καθεστώτος και δεν προσφέρει ειρηνική λύση.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Μερτς αμφιβάλλει για αλλαγή καθεστώτος λόγω πολέμου στο Ιράν

Αμφιβολίες για το αν οι επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ μπορούν να φέρουν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν εξέφρασε ο καγκελάριος Μερτς, σημειώνοντας πάντως ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας μετά τον πόλεμο.
Σύστημα Iron Dome Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ πρόθυμο να κατασκευάσει Iron Dome στο γερμανικό έδαφος

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Γιουβάλ Στάινιτς, εκπρόσωπος της εταιρείας Rafael - της κατασκευάστριας εταιρείας του Σιδερένιου Θόλου - εξήγησε ότι το σύστημα είναι σημαντικό για την άμυνα του Ισραήλ.