ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
war_ukraine_economy
Πηγή: Shutterstock

Στο 20% η συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας φέτος λόγω του πολέμου

Βάσει εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% και αυτό εφόσον υπάρξει κατάπαυση πυρός εντός των επόμενων μηνών.

Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά ένα πέμπτο φέτος πριν ανακάμψει το 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), υπό τον όρο ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εντός μερικών μηνών. 

Η πρόβλεψη υπόκειται σε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους «σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών ή εάν περιοριστούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου ή άλλων εμπορευμάτων από τη Ρωσία», ανέφερε η EBRD στην εξαμηνιαία Περιφερειακή Οικονομική Ενημέρωση που δημοσιεύτηκε χθες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο σοκ εφοδιασμού τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σημειώνει η EBRD, πλήττοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ανατρέποντας το εμπόριο ενέργειας και απειλώντας τις εξαγωγές τροφίμων λόγω των βασικών γεωργικών τομέων και των δύο χωρών.

«Αυτή τη στιγμή, ο πόλεμος συμβαίνει σε εδάφη που παράγουν το 60% του ουκρανικού ΑΕΠ», ανέφερε η EBRD στην έκθεση. Περίπου το 30% των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει την παραγωγή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται στο 60% των προπολεμικών επιπέδων, πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που υπάρξει κατάπαυση του πυρός εντός των επόμενων δύο μηνών, τότε η ουκρανική οικονομία μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 23% το 2023 και ως εκ τούτου να καλύψει το χαμένο έδαφος. 

Η οικονομία της Ρωσίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος και να μείνει στάσιμη το 2023, σύμφωνα με την EBRD. Η ύφεση της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι βαθύτερη εάν η Ευρώπη συμμετάσχει στην απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου της ή περιορίσει δραστικά τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο πακέτο κυρώσεων 7 δισ. κατά της Ρωσίας προτείνει η Κομισιόν

Όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία βασικών ειδών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά από τους Συμμάχους να αυξηθούν οι αποστολές όπλων

Η επικείμενη προσάρτηση των τεσσάρων πόλεων που πραγματοποιήθηκαν τα «δημοψηφίσματα» και η απειλή της Ρωσίας για πυρηνικά όπλα, οδηγεί το Κίεβο να εντείνει τις προσπάθειές του έναντι της ρωσικής εισβολής.
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας θα προσαρτηθούν παράνομα από τη Ρωσία

Ολοκληρώνονται σήμερα τα «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Κίνηση που καταδικάζουν τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και η Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές αρχές επιστράτευσαν κατά λάθος ηλικιωμένους, ασθενείς και... μαίες

Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρμόδιος για επιμελητειακά ζητήματα αντικαταστάθηκε από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Οι αρχές μίλησαν για «μεμονωμένες περιπτώσεις»