ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
Φωτο: Shutterstock

Νέες κυρώσεις της Ιαπωνίας στη Ρωσία, θα μειώσει τις εισαγωγές άνθρακα

Ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κόιτσι Χαγκιούντα εξήγησε μιλώντας στον Τύπο ότι το Τόκιο θα μειώσει προοδευτικά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και εννοεί να τις σταματήσει τελείως στο μέλλον.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα μειώσει προοδευτικά και εν καιρώ θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ενώ θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τους συμμάχους της στη Δύση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κόιτσι Χαγκιούντα εξήγησε μιλώντας στον Τύπο ότι το Τόκιο θα μειώσει προοδευτικά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και εννοεί να τις σταματήσει τελείως στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα εξάλλου ανήγγειλε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κάνοντας λόγο - για πρώτη φορά - περί «εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της G7.

Στη Ρωσία αναλογούσε το 11% των συνολικών εισαγωγών άνθρακα που έκανε η Ιαπωνία το 2021, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα. Η Ρωσία ήταν την ίδια χρονιά ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ιαπωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές άνθρακα, στον απόηχο των στοιχείων βασανιστηρίων και δολοφονιών που προέκυψαν από εμπόλεμες ζώνες έξω από το Κίεβο.

Η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα θα είναι η πρώτη από τις κυρώσεις της ΕΕ που στοχεύουν την επικερδή ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, ανακοίνωσε η Γαλλική προεδρία της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου.

«Το πακέτο είναι πολύ ουσιαστικό και επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε νέους τομείς και περισσότερους ολιγάρχες», τόνισε η Γαλλική προεδρία, αναφέροντας αξιωματούχους που συνδέονται με την προπαγάνδα και τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η συμφωνία έλαβε το τελικό πολιτικό πράσινο φως σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, πιθανότατα αύριο Παρασκευή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών εδαφών

Η Ρωσία κήρυξε την προσάρτηση των εδαφών αυτών μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως τα χαρακτήρισε, σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο κατήγγειλαν ότι τα εν λόγω δημοψηφίσματα.
ukraine-war-polemos
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Ουκρανία για χτύπημα στις υποδομές ενόψει του χειμώνα

Αξιωματούχοι από τον τομέα της ενέργειας δήλωσαν ότι δύο ενεργειακοί υποσταθμοί σε τοποθεσία στο νότιο τμήμα της χώρας, «καταστράφηκαν πλήρως» από ρωσικές επιθέσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Προελαύνουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο μέτωπο της Χερσώνας

Παρά το γεγονός ότι το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη επισήμως τα κέρδη του ουκρανικού στρατού, ρωσικές πηγές αναγνώρισαν ότι ουκρανικά τεθωρακισμένα έχουν προχωρήσει κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Ντίνρπο.