ΓΔ: 889.29 -0.44% Τζίρος: 25.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:39:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Απρόσμενη ενίσχυση του σύνθετου ΡΜΙ για την ευρωζώνη τον Απρίλιο

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 55,8 από 54,9 που ήταν τον Μάρτιο, χάρη στην πολύ καλή πορεία του τομέα των υπηρεσιών, ενώ αντίθετα επιβραδύνθηκε αυτός της μεταποίησης.

Η οικονομική δυναμική στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, με την ανάκαμψη των υπηρεσιών μετά τη λήξη των περιορισμών του Covid να αντισταθμίζει την καθυστέρηση της μεταποίησης.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που καταρτίζει η S&P Global ενισχύθηκε στο 55,8 για τον Απρίλιο από 54,9 τον Μάρτιο, σε επίπεδο πολύ υψηλότερο τις εκτίμησης των αναλυτών ότι θα διαμορφώνονταν στο 53,9. 

Η βελτίωση στις υπηρεσίες οφείλεται σε μια άνευ προηγουμένου άνοδο της δραστηριότητας στον τουρισμό και τον κλάδο αναψυχής, ενώ οι κατασκευαστές είδαν την παραγωγή να αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. 

«Τον Απρίλιο παρατηρήθηκε μια οικονομία δύο ταχυτήτων στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global. «Η αδυναμία του μεταποιητικού τομέα αποτελεί μείζονα ανησυχία, καθώς υποδεικνύει μια οικονομία που δεν λειτουργεί με όλους τους τομείς να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό».

Οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης είναι όλο και πιο αβέβαιες, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να επιβαρύνει την πανδημική ανάκαμψη της περιοχής. Τα ανανεωμένα αυστηρά lockdown στην Κίνα έχουν επιδεινώσει τη συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεγονός το οποίο μαζί με το αυξημένο κόστος ενέργειας υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ.

Οι τιμές που χρεώνονται για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν με «πρωτοφανή ρυθμό» αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την S&P Global, «υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει περαιτέρω άνοδο».

«Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών θα μπορούσε να παγώσει απότομα μόλις η αρχική ανάκαμψη από το άνοιγμα της οικονομίας εξασθενίσει», δήλωσε ο Williamson.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωζώνη: Στις 58,2 μονάδες υποχώρησε ο PMI μεταποίησης τον Φεβρουάριο

H αναπτυξιακή δυναμική του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης yποχώρησε λίγο τον Φεβρουάριο, ωστόσο όμως η δραστηριότητά του εξακολούθησε να είναι ισχυρή και οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώθηκαν.