ΓΔ: 789.97 1.38% Τζίρος: 34.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Στα ύψη οι αποτιμήσεις εταιρειών ΑΠΕ: 1,6 δισ. από KKR για την Albioma

Με premium που ξεπερνά το 50% η πρόταση εξαγοράς της γαλλικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και βιομάζα. Δεύτερο μεγάλο deal μετά την εξαγορά της Falck από την JP Morgan έναντι 3 δισ. δολ.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Albioma που παράγει ενέργεια από ηλιακά πάνελ και βιομάζα έφτασε ο αμερικανικός κολοσσός KKR, καθώς οι επενδυτές επιθυμούν να επεκταθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν μέσω επιτάχυνσης της στροφής της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια, μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συμφωνία φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ αντανακλώντας την υψηλή ζήτηση που υπάρχει για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το 2021 οι παγκόσμιες δαπάνες για την πράσινη μετάβαση και τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν πάνω από 15% φτάνοντας τα 755 δισ. δολάρια, ενώ μέσα στις συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί περιλαμβάνεται η εξαγορά της Falck Renewables SpA από την JPMorgan Chase με την ιταλική εταιρεία να αποτιμάται σχεδόν 3 δισ. δολάρια.

Η KKR προσέφερε 50 ευρώ ανά μετοχή συν ένα μέρισμα σε μετρητά 84 σεντς, με το διοικητικό συμβούλιο της Albioma να υποστηρίζει ομόφωνα τη δημόσια πρόταση εξαγοράς. Οι μετοχές της Albioma έκλεισαν στα 43,74 ευρώ στο Παρίσι την Τετάρτη. Οι μετοχές της Albioma έχουν σημειώσει άνοδο κατά 28% φέτος, ενώ η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι βρισκόταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την KKR μετά από δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Albioma είναι ανεξάρτητος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW, και συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση των γαλλικών πρώην αποικιών, χάρη στις επενδύσεις της στη βιομάζα, τα φωτοβολταϊκά και τη γεωθερμία.

Με 14 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώην γαλλικές αποικίες, Μαυρίκιο και Βραζιλία, ο όμιλος έχει αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία με τη βιομηχανία ζάχαρης για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από μπαγάσα, ένα ινώδες υπόλειμμα από το ζαχαροκάλαμο. Είναι επίσης ο ηγέτης στα φωτοβολταϊκά στις πρώην γαλλικές αποικίες. Παράλληλα ο γαλλικός όμιλος εισήλθε πρόσφατα στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας με την εξαγορά δύο σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η KKR υποστηρίζει πλήρως τη φιλοδοξία του ομίλου να επενδύσει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση στις πρώην γαλλικές αποικίες έως το 2025 με ένα σχέδιο που επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τον θετικό αντίκτυπό στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η KKR θα διαθέσει την επιχειρησιακή της τεχνογνωσία και τους χρηματοοικονομικούς της πόρους για την επιτάχυνση της διεθνούς επέκτασης του ομίλου. Σημειώνεται ότι η KKR είναι πολύ δραστήρια στη Γαλλία, με 10 δισ. ευρώ να έχουν επενδυθεί σε γαλλικές εταιρείες από το 2002, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Ο Φρεντρίκ Μοϊνέ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Albioma, δήλωσε ότι «η προσφορά της KKR επιβεβαιώνει την σχέση του οράματος της Albioma, την ποιότητα της στρατηγικής και την αξία της τοποθέτησής μας, ιδίως στην γαλλική θάλασσα. Αναδεικνύει επίσης τον επιτυχή μετασχηματισμό του ομίλου για την εξυπηρέτηση της ενεργειακής μετάβασης, η οποία θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί με την υποστήριξη της KKR. Το Διοικητικό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόταση αυτή και έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή αποτελούμενη κατά πλειοψηφία από ανεξάρτητα μέλη για να αξιολογήσει τους όρους της, προς το συμφέρον όλων των μετόχων και των ενδιαφερόμενων μερών του ομίλου».

Από την πλευρά του, ο Βενσάν Πολικάρ, εταίρος και συν-επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποδομών της KKR, σχολίασε: «Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Μαζί με τον Φρεντρίκ Μοϊνέ και την ομάδα της Albioma, η KKR δεσμεύεται να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στα γαλλικά υπερπόντια τμήματα και τη διεθνή επέκταση, ενώ παράλληλα αυξάνει σημαντικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα διευκολύνοντας την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα. Ο τομέας υποδομών της KKR διαθέτει τα κεφάλαια, την τεχνογνωσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το παγκόσμιο αποτύπωμα για να υποστηρίξει την εκτέλεση του οδικού χάρτη της Albioma για το 2030».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες επενδύσεις από πετρελαϊκές εταιρείες για πράσινη μετάβαση

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, με την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ίδιες που ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αργεί ακόμη η Ε.Ε

Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νωρίς σήμερα το πρωί την επιβολή απαγόρευσης ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, πληθαίνουν οι φωνές για τις δυσκολίες της Ε.Ε να απεξαρτηθεί από αυτά. Μεγαλύτερη παραγωγή ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός Εργασίας από τις πετρελαϊκές της χώρας της.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 6% για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 σε χρονιά ρεκόρ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί πως ο τομέας πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε βαθιές αλλαγές καθώς το 2021οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7% μετά την πτωτική πορεία των 2 τελευταίων ετών.