ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διώρυγα του Σουέζ: Μηνιαία έσοδα ρεκόρ όλων των εποχών τον Απρίλιο

Τα μηνιαία έσοδα του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 13,6%, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Οσάμα Ράμπια προέδρου της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA).

Η Διώρυγα του Σουέζ ανέφερε έσοδα ρεκόρ όλων των εποχών για το μήνα Απρίλιο. Τα έσοδα καταγράφηκαν σε 629 εκατομμύρια δολάρια (596,5 εκατομμύρια ευρώ) από την είσπραξη του τέλους διέλευσης των πλοίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η αρμόδια διαχειριστική αρχή.

Τα μηνιαία έσοδα του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 13,6%, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Οσάμα Ράμπια προέδρου της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA).

Το κανάλι της Διώρυγας του Σουέζ έχει μήκος 193 χιλιομέτρων και συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, είχε ακινητοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2021, αποκλείοντας επί έξι ημέρες την νευραλγικής σημασίας Διώρυγα του Σουέζ, από την οποία διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου, και στην συνέχεια κρατήθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές για 100 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και την Αίγυπτο, σήκωσε τις άγκυρες, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές.

Το πλοίο μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων βγήκε από την Μεγάλη Πικρή Λίμνη στην οποία παρέμεινε τους τελευταίους μήνες και εισήλθε στο βόρειο τμήμα της Διώρυγας του Σουέζ κατευθυνόμενο προς τη Μεσόγειο.

Η επίτευξη συμφωνίας για την καταβολή αποζημίωσης προς τις αιγυπτιακές αρχές για τον αποκλεισμό της Διώρυγας ανακοινώθηκε την Κυριακή, όμως οι αιγυπτιακές αρχές δεν αποκάλυψαν το ύψος της αποζημίωσης επί της οποίας συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας, κατά τις έξι ημέρες κατά τις οποίες παρέμεινε κλειστό το θαλάσσιο πέρασμα, η Αίγυπτος απώλεσε 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτική βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Παρά τις ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ο ΗΠΑ θα προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο καθώς η μεσανατολική χώρα παραμένει στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον.
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Ο ακτιβιστής Αλάα Άμπντελ Φάταχ στην 100η ημέρα απεργίας πείνας

Ο 40χρονος Άμπντελ Φάταχ, κεντρική προσωπικότητα της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε το 2011 του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και πλέον μαύρο πρόβατο του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, λαμβάνει εδώ και 100 ημέρες «μόλις 100 θερμίδες την ημέρα».
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο δάνειο από ΔΝΤ ζητά η Αίγυπτος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών και ηλιέλαιου από τη Ρωσία και την Ουκρανία και δοκιμάζεται σκληρά από την ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει το 10%.