ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:16:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο πληθωρισμός στην Τουρκία, έφτασε το 70%

Η έκρηξη του ενεργειακού κόστους έχει οδηγήσει σε «άλμα» των τιμών τροφίμων κατά 89% σε ετήσια βάση στην Τουρκία. Αποδυναμωμένη η λίρα μετά την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Συνεχίζει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σπάζοντας ακόμα ένα ρεκόρ τον Απρίλιο μετά τα ιστορικά υψηλά που είχε βρεθεί τον Μάρτιο, εξαιτίας της ανόδου των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και του εγχώριου κόστους των τροφίμων, παραμένοντας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε κι άλλο και τον Απρίλιο έφτασε στο 70% σε ετήσια βάση σημειώνοντας άνοδο 9 μονάδων από το 61,1% του Μαρτίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών του Bloomberg που περιμέναν ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 67,8%. Η τουρκική λίρα, που έχει χάσει το 44% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος το 2021, κατέγραψε πτώση σήμερα το πρωί στις 14,8 λίρες έναντι του δολαρίου 

Ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 7,25%, έναντι της μέσης εκτίμησης 5,75%. Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τον αντίκτυπο από ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και ο χρυσός, αυξήθηκε σε 52,4% από 48,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά σχεδόν 7,67% μέσα στο μήνα, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να ανέλθει περίπου στο 122%, με τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής να εκτοξεύουν τις τιμές για τους καταναλωτές καθώς η Τουρκία κατέγραψε τριψήφιο ετήσιο ΔΤΚ για τρίτο μήνα.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 118,2% από 102,9% τον Μάρτιο, καθώς το παγκόσμιο ράλι των ενεργειακών προϊόντων συνέχισε να αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των διυλισμένων προϊόντων.

Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού των καταναλωτών, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 89%, από 70,3% την ίδια περίοδο. Ο πληθωρισμός των τιμών λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, σκαρφάλωσε στο 80% τον περασμένο μήνα από 63,3% τον Μάρτιο.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας σε περίπου αρνητικό 56%, που αποτελεί τη χαμηλότερη πραγματική απόδοση μακράν μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια για την τόνωση της παραγωγής και των εξαγωγών και στοχεύει στην επίτευξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών. Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 26 Μαΐου.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τα επιτόκια για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση τον Απρίλιο, αφού μείωσε κατά 500 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021. Οι περικοπές έχουν προκαλέσει τη «βύθιση» της τουρκικής λίρας επιταχύνοντας την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Σε υψηλά 24 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία που ξεπέρασε το 78%

Σύμφωνα με στοιχεία από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους ο πληθωρισμός στη χώρα φτάνει το 175,5% σε ετήσια βάση. Αρνείται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το 14% η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998 ανέβηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 73,5% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1998, καθώς οι αυξήσεις σε μεταφορές και τρόφιμα ήταν 108% και 92%, αντίστοιχα. Υπερδιπλάσιο έλλειμμα στο ισοζύγιο.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ρεκόρ του πληθωρισμού κατά 54,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο, κάτι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Το 2023 θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η αδιέξοδη πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την τουρκική οικονομία στα βράχια, όμως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διαμηνύει πως ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα την περίοδο των εκλογών στη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο ετών ο τουρκικός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 19,25% σημειώνοντας άνοδο που ξεπέρασε τις προβλέψεις και πλέον βρίσκεται πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας. Στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται η νομισματική χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα.