ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Erdogan, Tourkia, Turkey
Φωτο: Shutterstock

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν στηρίζει την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετικές απόψεις», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος που το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να υποστηρίξει τα σχέδια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο σύμφωνο, λέγοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες «φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, και η προσδοκία ότι θα ακολουθήσει και η Σουηδία, θα επιφέρει την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει με την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετικές απόψεις», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος που το ΝΑΤΟ δέχθηκε την Ελλάδα ως μέλος στο παρελθόν.

Η Τουρκία υποστηρίζει επίσημα τη διεύρυνση από τότε που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πριν από 70 χρόνια. Οποιαδήποτε απόφαση για τη διεύρυνση πρέπει να λαμβάνεται με ομόφωνη συμφωνία των μελών του.

«Ως Τουρκία, δεν θέλουμε να επαναλάβουμε παρόμοια λάθη. Επιπλέον, οι σκανδιναβικές χώρες είναι ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Σε ορισμένες χώρες είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε υπέρ τους», πρόσθεσε.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπόρεσε να σχολιάσει άμεσα τη δήλωση του Ερντογάν.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η ένταξη είναι ανοικτή σε κάθε «ευρωπαϊκό κράτος που είναι σε θέση να προωθήσει τις αρχές της Συνθήκης αυτής και να συμβάλει στην ασφάλεια της βορειοατλαντικής περιοχής».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Αρνείται την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι διπλωμάτες δεν πρέπει να μπουν στον κόπο να πάνε στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες πως θα ξεπεραστούν οι τουρκικές αντιρρήσεις για Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας εκτιμά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αυξάνει την παρουσία του στην περιοχή της Βαλτικής, αλλά θα ήθελε οι χώρες μέλη να περάσουν και στην ενίσχυση της άμυνάς τους
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες Φινλανδία - Σουηδία

Την διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να θέσει βέτο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την Φινλανδία και την Σουηδία, έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σήμερα. Ωστόσο παρέθεσε μια σειρά αιτημάτων της Τουρκίας.