ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
Η φωτογραφία απεικονίζει το κεντρικό κτήριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με το χαρακτηριστικό λογότυπο.

Σουηδία: Η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας αποφάσισε σήμερα επισήμως να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε η γειτονική Φινλανδία, μια κίνηση που θα επαναχαράξει τον γεωπολιτικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε η Άντερσον, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις», δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Το ΝΑΤΟ πρέπει να λειτουργεί προς όφελος όλων των συμμάχων

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Σουηδία πως η Συμμαχία πρέπει να ωφελεί όλα τα κράτη-μέλη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σαφών προσδοκιών και απάντησης στις ανησυχίες του Ντόναλντ Τραμπ.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Υλοποίηση δεσμεύσεων για άμυνα, καμία επίπτωση από ΗΠΑ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε πως οι Σύμμαχοι πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις για αύξηση αμυντικών δαπανών ως το 2035 και να συνεχίσουν έμπρακτα τη στήριξη προς την Ουκρανία, ενόψει της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Σουηδία.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη στη Γροιλανδία για περιπολίες του ΝΑΤΟ

Η Σουηδία θα στείλει μαχητικά Gripen για περιπολίες στη Γροιλανδία, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ «Arctic Sentry». Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ασφάλεια της Αρκτικής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κρίστερσον.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία, Νορβηγία και Δανία ενισχύουν την πρωτοβουλία PURL με 420 εκατ.

Η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία θα διαθέσουν συνολικά 420 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για αγορά αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης.