ΓΔ: 888.75 -0.50% Τζίρος: 27.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:28:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Με τον ταχύτερο ρυθμό 14 ετών έτρεξε η οικονομία της ευρωζώνης

Στο α' τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ έφθασε στο 5,1%, ενώ για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 5,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Με τον ταχύτερο ρυθμό 14 ετών, δηλαδή από το α’ τρίμηνο του 2008, έτρεξε η οικονομία της ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο του 2022, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Eurostat. 

Σε ετήσια βάση η οικονομία ενισχύθηκε κατά 5,1%, ενώ σε τριμηνιαία κατά 0,3% στην ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίστοιχα και σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021 στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 5,2%, ενώ σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021 στο 0,4%. 

Σημειώνεται ότι στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους η ευρωζώνη είχε επιτύχει ανάπτυξη 4,7%, ενώ η ΕΕ κατά 4,9%. Αντίθετα στο α’ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, ενώ ενισχύθηκε 3,6% σε ετήσια βάση. 

Σημαντική, όμως, ήταν η βελτίωση και της απασχόλησης στο α’ τρίμηνο, καθώς ενισχύθηκε 0,5% στην ευρωζώνη και ξ0,4% στην ΕΕ σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021. Σε σχέση με το α’ τρίμηνο του περασμένου έτους, η απασχόληση στην ευρωζώνη ενισχύθηκε 2,6% και για το σύνολο της Ένωσης κατά 2,5%. 

Η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης σε ετήσια βάση στο α' τρίμηνο


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζεντιλόνι σκοπεύει να παρουσιάσει μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θεσπίστηκε για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία της Covid-19.
ΔΙΕΘΝΗ

Παροδική η άνοδος πληθωρισμού, ανάπτυξη 5% για ευρωζώνη το 2021

Η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η επιβεβαίωση ή όχι των εκτιμήσεών της θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και κατά πόσο η προσφορά θα κατορθώσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.