ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Έρχεται τον Ιούλιο αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι είναι η ΕΚΤ με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Την ώρα που τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη η απόσυρση των έκτακτων μέτρων να γίνει σταδιακά.

Παράλληλα, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν ότι τα επονομαζόμενα γεράκια κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις συζητήσεις. Επομένως το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι αν η ΕΚΤ αυξήσει τον Ιούλιο τα επιτόκια της αλλά αν η αύξηση αυτή θα είναι 0,25% ή 0,5%.

Η πλειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πρόβλημα του πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και τα μέτρα κατά της πανδημίας που ελήφθησαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να ενταθούν περαιτέρω, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό για μία σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες διακατέχονται από το μόνιμο άγχος μήπως ή άνοδος των τιμών οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών. Ενώ η ΕΚΤ βλέπει επί του παρόντος μόνο μέτρια μισθολογική πίεση, «θα μπορούσε να υπάρξει μικρή αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι θα ζητούσαν τελικά αποζημίωση για την απώλεια πραγματικού εισοδήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών πιέσεων και στο εσωτερικό της για να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, με δεδομένη τη διατήρηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την εκτίμηση ότι η τάση αυτή θα παραμείνει ενεργή όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με το τέλος του να μην φαίνεται να είναι κοντά. 

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 123 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 67 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,54%, από 3,57% χθες, έναντι 0,95% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,59% από 2,52% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,06 δολ. από τα 1,0587 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0525 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Epitokia, Rates
ΔΙΕΘΝΗ

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo καλεί την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια

Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo τόνισε πως η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ που οδηγεί στην ανατίμηση του δολαρίου αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, με την ΕΚΤ να πρέπει να αντιδράσει άμεσα.
panetta-ekt
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση για στασιμότητα στην οικονομία της ευρωζώνης

Ο Ιταλός αξιωματούχος σημείωσε πως δεν ήταν συνετό από μέρους της ΕΚΤ να ενεργήσει χωρίς να δει πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης το β΄τρίμηνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Απίθανο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε αρχές Φεβρουαρίου, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί αναπάντεχα τους επόμενους μήνες αν ενταθεί η αύξηση των τιμών ενέργειας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

«Βλέπει» αύξηση επιτοκίων ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας

Ο Κλάας Νοτ που θεωρείται ως ένα από τα πιο επιθετικά μέλη της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει τη χαλάρωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ομολόγων) από την ΕΚΤ, το ταχύτερο δυνατό.