ΓΔ: 1197.32 -0.99% Τζίρος: 29.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lagarde, EKT, ECB
Πηγή: ΕΚΤ

Ιούλιο η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, τι δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του γ' τριμήνου προανήγγειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, με την τράπεζα να βρίσκεται εν μέσω πιέσεων για να αλλάξει νομισματική πολιτική.

Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι έστειλε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ

Σε σημερινή της ομιλία στη Σλοβενία η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του γ’ τριμήνου, με πιθανότερη ημερομηνία τα τέλη Ιουνίου και κατόπιν, μετά από μερικές εβδομάδας η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από αρκετά χρόνια. 

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «πρώτον, θα τερματίσουμε τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Κρίνοντας από τα εισερχόμενα στοιχεία, η προσδοκία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων. Δεν έχουμε ακόμη προσδιορίσει επακριβώς την έννοια του "κάποια στιγμή", αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο λίγων μόνο εβδομάδων. Μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η διαδικασία ομαλοποίησης θα είναι σταδιακή».

Πρόκειται για μία ξεκάθαρη αλλαγή φρασεολογίας εκ μέρους της επικεφαλής της ΕΚΤ, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν λόγο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων «εβδομάδα ή μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων». Βάσει, δε, του προγραμματισμού των συνεδριάσεων της ΕΚΤ η πιθανότερη ημερομηνία για την πρώτη αύξηση επιτοκίων είναι η 21η Ιουλίου, καθώς μετά η τράπεζα διακόπτει τις εργασίες της για το καλοκαίρι και επανέρχεται σε ενεργό δράση στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Η ΕΚΤ έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών πιέσεων και στο εσωτερικό της για να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, με δεδομένη τη διατήρηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την εκτίμηση ότι η τάση αυτή θα παραμείνει ενεργή όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με το τέλος του να μην φαίνεται να είναι κοντά. 

Ήδη αρκετά μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της αύξησης και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και αρκετοί οι οποίοι θεωρούνται ήπιοι και όχι «γεράκια». Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα μπαράζ δημόσιων δηλώσεων υπέρ μίας αύξησης. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά, η ΕΚΤ θα πρέπει να «γυρίσει» το βασικό της επιτόκιο σε θετικό έδαφος έως το τέλος του 2022, δηλαδή ουσιαστικά παροτρύνει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης προτείνει ακόμη η ΕΚΤ να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στα τέλη Ιουνίου, τονίζοντας ότι «θα προτιμούσα να θέσω ένα ορόσημο λίγο πιο κάτω: εκτός απρόβλεπτων νέων σοκ, θα θεωρούσα λογικό να έχουμε εισέλθει σε θετικό έδαφος (σ.σ.: επιτοκίων) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Παρεμφερείς απόψεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, τονίζοντας ότι «κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να δούμε τι θα πράξουμε φέτος. Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να “αγοράζει χρόνο” μόνο και μόνο γιατί η οικονομική κατάσταση είναι, όντως, δύσκολη». 

Ο Νάγκελ δήλωσε ότι τα στοιχεία «μιλούν από μόνα τους» και η αναμονή θα κινδύνευε να υποδαυλίσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, απαιτώντας ενδεχομένως μια πιο σθεναρή αντίδραση αργότερα. Προσέθεσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει  λόγος να συζητάμε. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει πρώτα να τερματίσει τις μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια θα δει για τα επόμενα βήματα. Θα το εξαρτήσουμε αυτό από τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο. Οι αγορές, όμως, έχουν κατανοήσει πολύ καλά ότι η εποχή των μηδενικών επιτοκίων έχει τελειώσει».

Ακόμη και ο απόλυτα μετριοπαθής Όλι Ρελ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, τάχθηκε υπέρ μίας «γρήγορης ανάληψης δράσης από την ΕΚΤ». «Πρέπει να αποτρέψουμε την εδραίωση υψηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό», τόνισε, μιλώντας στο CNBC και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να κινηθούμε σχετικά γρήγορα προς το μηδέν και να συνεχίσουμε τη σταδιακή διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής». 

Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και το μέλος του ΔΣ, Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία θεωρεί ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας – κλειδί για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, ο οποίος, επίσης, θεωρεί ότι ο Ιούνιος πρέπει να είναι ο μήνας που θα γίνει η πρώτη αύξηση. «Σχεδιάζουμε να το κάνουμε. Θα το συζητήσουμε στη συνεδρίαση του Ιουνίου και πιθανώς θα το κάνουμε. Τα επιτόκια θα αυξηθούν φέτος. Το πόσες φορές, πόσο συχνά είναι κάτι που θα συζητήσουμε εντατικά τον Ιούνιο». 

Αυτή τη στιγμή οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2022, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 9 Ιουνίου, αλλά το γεγονός ότι ο τερματισμός της αγοράς ομολόγων θα γίνει στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα, καθιστά αρκετά δύσκολη μία αύξηση επιτοκίων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Τι δηλώνει η Κρ. Λαγκάρντ

Μετά τη 10η διαδοχική αύξηση η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει. Προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι αυξήσεις των επιτοκίων

Το βασικό μήνυμα από την πρόεδρο της ΕΚΤ ήταν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, αλλά ο δομικός πληθωρισμός να αποτελεί αγκάθι. «Είμαστε σε ένα ταξίδι που δεν έχει τελειώσει ακόμη», υπογράμμισε.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα στηρίξουμε τις τράπεζες ακόμη και με νέα εργαλεία

Η ΕΚΤ θα λαμβάνει τις επόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια βασισμένη στα στοιχεία που θα έχει στην κατοχή της, τόνισε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις αυξήσεις στα επιτόκια

«Πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι» χαρακτηρίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ την αύξηση κατά 0,25% τον Ιούλιο. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα γίνει αύξηση κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο. Με υπάρχοντα ή νέα εργαλεία η στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών.