ΓΔ: 890.17 -0.34% Τζίρος: 34.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έτοιμο για νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το ΔΝΤ

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Γκεοργκίεβα, το ΔΝΤ δεν αναμένει διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση φέτος, παρά τις μεγάλες προκλήσεις.

Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη θα προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν και δεν αναμένει διολίσθηση σε ύφεση, όπως υπογράμμισε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg. 

Όπως επεσήμανε το Ταμείο έχει, ήδη, υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους σε σύγκριση με το τι ανέμενε από την αρχή του 2022, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει σε μία νέα μείωση, εξαιτίας τριών βασικών λόγων: 

  • Πιο «σφιχτές» χρηματοπιστωτικές συνθήκες
  • Ισχυροποίησης του δολαρίου
  • Υποχώρηση της ανάπτυξης στην Κίνα 

Σημείωσε ότι για ορισμένες χώρες υπάρχει ο κίνδυνος της ύφεσης, αλλά αυτό δεν ισχύει για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Ταμείου. 

Παράλληλα σε blog της, το οποίο συνυπογράφει η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, προειδοποιεί για κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γεγονός που μετατρέπει την υφήλιο σε ένα μέρος «πιο φτωχό και πιο επικίνδυνο». 

Σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να άρουν τα εμπόδια στο εμπόριο, τα οποία έχουν θέσει προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε εμπορεύματα αλλά και να μειώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

Οι χώρες θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές για να διασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να μειώσουν τις απώλειες παραγωγής από διακοπές, είπαν. Η Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών θα πρέπει επίσης να βελτιώσει το κοινό της πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των τρωτών σημείων, έγραψαν οι αξιωματούχοι.

«Το κόστος της περαιτέρω αποσύνθεσης θα ήταν τεράστιο για όλες τις χώρες», σημειώνεται στο άρθρο και προστίθεται ότι «Και οι άνθρωποι σε κάθε εισοδηματικό επίπεδο θα πληγούν - από τους υψηλά αμειβόμενους επαγγελματίες και τους εργάτες εργοστασίων μεσαίου εισοδήματος που εξάγουν, μέχρι τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων για να επιβιώσουν. Περισσότεροι άνθρωποι θα ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια για να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, «φρένο» στις τρεις μεγάλες οικονομίες

Απότομη επιβράδυνση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα διαπιστώνει το ΔΝΤ και υποβαθμίζει τις οικονομικές του προβλέψεις. Οι έξι σοβαρότεροι κίνδυνοι και τι προβλέπεται στο δυσμενές σενάριο. Τι συνιστά το Ταμείο σε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ για το 2022. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι στενός ο δρόμος για να αποφύγουμε την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι εκτιμούν οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι για την πορεία της ευρωζώνης

Ο αντίκτυπος του πολέμου, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και της μείωσης της εμπιστοσύνης, είναι σημαντικός.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Πιθανή υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω Όμικρον

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι αυτοί που χαράσσουν πολιτική στις ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού, αλλά ότι τέτοιες μεγάλες πιέσεις τιμών δεν παρατηρούνται παγκοσμίως.