ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υποχώρηση για τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ για την ευρωζώνη τον Μάιο

Ο δείκτης υποχώρησε στις 54,9 μονάδες, με τον αντίστοιχο για τη μεταποίηση να διολισθαίνει στο επίπεδο των 54,4 μονάδων, ενώ αυτός υπηρεσιών αποδυναμώθηκε στις 56,3 μονάδες.

Επιβράδυνση καταγράφηκε στην οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Μάιο, αν και διατηρήθηκε σε θετική πορεία, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του δείκτη ΡΜΙ τα οποία δημοσιοποίησε η S&P Global

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας - που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών - υποχώρησε στις 54,9 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 56,3 από 57,7 μονάδες, καθώς η αύξηση των τιμών έκανε κάποιους καταναλωτές επιφυλακτικούς.Παρά την επιβράδυνση της ζήτησης, οι εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους με ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 55,5 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 51,2 από 50,7 μονάδες.

Οι τιμές εισροών και εκροών των εργοστασίων της ευρωζώνης παρέμειναν υψηλές, με τις εταιρείες να μετακυλίουν το αυξημένο κόστος πρώτων υλών στους πελάτες τους. Ο δείκτης τιμών εκροών υποχώρησε, πάντως, στις 76 μονάδες από το επίπεδο - ρεκόρ των 77,3 μονάδων τον Απρίλιο.

Τα νέα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία διατάραξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πανδημία, με τις τιμές των πρώτων υλών να εκτινάσσονται και την πρόσβαση σε αυτές να μειώνεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ