Φώτο: Shutterstock

Ερντογάν: Στον ΟΗΕ η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη. Η Ελλάδα δεν πετυχαίνει κάτι έτσι και ότι θα συνεχίσουν με την Τρίπολη την αποφασιστική τους στάση, συμπλήρωσε.

Επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία με τη Λιβύη, λέγοντας πως στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και το επόμενο βήμα τώρα είναι η εφαρμογή της.

 «Υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Το κείμενο της συμφωνίας που καθορίζει τις ζώνες θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πέρασε από τη βουλή μας. Το υπέγραψα κι εγώ και έτσι τώρα εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη. Έτσι, πρώτα ο Αλλάχ, και με τη στρατιωτική συμφωνία και με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας, θα μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν πετυχαίνει κάτι έτσι και ότι θα συνεχίσουν με την Τρίπολη την αποφασιστική τους στάση.

«Θυμώνουν επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία, όπως παλιά, δεν μπορούν να την κατευθύνουν, να την κυβερνούν. Εκνευρίζονται και χάνουν το έλεγχο. Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους. Κι όσο χαλούσαμε τα παιχνίδια τους η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συμμαχούσαν. Μας συγχωρείτε. Έστειλαν πίσω τον πρέσβη της Λιβύης. Και τι έγινε; Τι κερδίσατε; Κι εμείς το κάνουμε πότε πότε. Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική μας στάση με τη Λιβύη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι με τη Λιβύη «χτίζουμε μια όμορφη γραμμή (συνεργασίας). Πάντοτε σταθήκαμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε για τον αγώνα που δίνουμε για την κυριαρχία της χώρας μας, το δίκαιο, τα συμφέροντά της και για την προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των φίλων μας».

Για την ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ότι «θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και από το διεθνές δίκαιο μέχρι τέλους, θα είμαστε σε επαγρύπνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εκβιασμός Ερντογάν σε Ευρώπη - ΗΠΑ με μοχλό τους πρόσφυγες

Για ακόμη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ δηλώνοντας πως η χώρα του δεν μπορεί να διαχειρίστει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη βόρεια Συρία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Δεν περιμένουμε ο Χάφταρ να σεβαστεί την εκεχειρία στη Λιβύη

Επίθεση εναντίον του Χαλίφα Χάφταρ από τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει την εκεχειρία στη Λιβύη. «Συνεχίζει τις επιθέσεις αλλά δε θα τα καταφέρει», πρόσθεσε.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag: Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο το τουρκολυβικό μνημόνιο

Οι νομικοί της Bundestag αναφέρουν ότι διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών».