ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Margaritis Sxoinas

Μ. Σχοινάς: Υπεύθυνος μίας επισιτιστικής κρίσης θα είναι μόνο ο Πούτιν

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει με επισταμένο τρόπο το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας πριν αυτό καταστεί οξύτατο.

«Εάν υπάρχει μία κρίση επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο, θα φταίει ο Πούτιν», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο Politico, πριν αναχωρήσει για την πρώτη αποστολή του σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη.

Η επισιτιστική ασφάλεια αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχει ο κ. Σχοινάς με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως ανέφερε, η επισιτιστική ασφάλεια «είναι και ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά μπορεί επίσης να είναι μία ευκαιρία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ξεμπερδέψουμε αυτό το χάος που έφερε ο πόλεμος. Πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου».

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι η πιθανότητα ενός νέου μεταναστευτικού κύματος λόγω της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις των κανόνων ασύλου το επόμενο έτος.

Εκτός από τον κ. Γκουτέρες, ο κ. Σχοινάς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκα και τον αρχιεπίεσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Όσον αφορά τη συνάντηση με τον κ. Μαγιόρκα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «θα δοθεί έμφαση στην ασφάλεια, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την εσωτερική ασφάλεια».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας κρίσης κυρίως στις πιο φτωχές χώρες της υφηλίου, λόγω και της εφαρμογής αρκετών μέτρων προστατευτισμού από ορισμένα κράτη, τα οποία διακόπτουν τις εξαγωγές βασικών αγροτικών πρώτων υλών, όπως το σιτάρι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επάρκεια των εσωτερικών αγορών τους. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Το μίσος δεν έχει θέση στην ΕΕ, το ποτέ ξανά είναι τώρα

O αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει δει μια αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού σε επίπεδο που θυμίζει μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας - Ρωσίας

Ο Πούτιν κάλεσε 300.000 έφεδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υποστήριξε ένα σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί στη Δύση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Είμαστε μάρτυρες του τέλους της εξουσίας του Πούτιν

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως οι δικτάτορες βλέπουν το ευρωπαϊκό μοντέλο ως απειλή για τους ίδιους και υπογράμμισε πως ανεξάρτητα την έκβαση του πολέμου το σύστημα Πούτιν βρίσκεται στο τέλος της ζωής του,
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Σχοινάς: Ανάγκη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση της Λευκορωσίας και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία που χτυπήθηκε από ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σχοινάς: Θα υπερασπιστούμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι όσοι αναζητούν να επιτεθούν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας ως όπλο την ανθρώπινη δυστυχία, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.