ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
Φωτο: Shutterstock

Εμπάργκο της EE στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτός SWIFT τίθεται και η Sberbank

Ο έκτος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει την αποσύνδεση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το SWIFT και κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν.

Την τελική της έγκριση έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και μέτρα κατά της κορυφαίας τράπεζας Sberbank, μετά από πολλές διαμάχες με την Ουγγαρία, που μπλόκαρε και την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Κύριλλο. Πάντως, επιβλήθηκαν κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν, Αλ. Καμπάεβα.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη σε ένα μερικό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου που θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το τέλος του 2022. Η Ουγγαρία και δύο άλλα περίκλειστα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης εξασφάλισαν εξαιρέσεις για τις εισαγωγές μέσω αγωγών στις οποίες βασίζονται.

Ο έκτος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση τριών ακόμη ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης και την αποκοπή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, από το σύστημα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ θα μειώσουν κατά 90% τον όγκο των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στο μπλοκ των 27 κρατών και 450 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Αυτό θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της», δήλωσε για τα μέτρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο το πρόσωπο που δεν μπαίνει στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τα όσα είχα ακουστεί μέχρι στιγμής είναι ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν. Η Ουγγαρία κατάφερε να μπλοκάρει την απαραίτητη ομοφωνία της ΕΕ.

«Με το σημερινό πακέτο, αυξάνουμε τους περιορισμούς στην ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί τον πόλεμο επιβάλλοντας περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις. Απαγορεύουμε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ και με αυτό περικόπτουμε μια τεράστια πηγή εσόδων για τη Ρωσία. Αφαιρούμε περισσότερες από τις βασικές ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Επιβάλλουμε επίσης κυρώσεις στους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στην Μπούτσα και τη Μαριούπολη και απαγορεύουμε περισσότερους παράγοντες παραπληροφόρησης που συμβάλλουν ενεργά στην πολεμική προπαγάνδα του Προέδρου Πούτιν», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποτελεσματική αποτροπή της ρωσικής ικανότητας να συνεχίσει την επιθετικότητα σημειώνει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

  • Πετρέλαιο

Η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα διαρκέσει από 6 μήνες για το αργό πετρέλαιο έως 8 μήνες για άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω αγωγών σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, πλήττονται από ειδική εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες και δεν έχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Κροατία θα επωφεληθούν επίσης από προσωρινές παρεκκλίσεις σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου.

  • Αφαίρεση επιπλέον ρωσικών και λευκορωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT

Η ΕΕ επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών χρηματοοικονομικών μηνυμάτων (SWIFT) σε τρία επιπλέον ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα - τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank, Credit Bank of Moscow και Russian Agricultural Bank - και τη Λευκορωσική Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

  • Μέσα Ενημέρωσης

Η ΕΕ αναστέλλει τις δραστηριότητες εκπομπής στην ΕΕ τριών ακόμη ρωσικών κρατικών σταθμών: Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 και TV Center International. Αυτά τα μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση ως όργανα για τη χειραγώγηση πληροφοριών και την προώθηση της παραπληροφόρησης σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας, με στόχο την αποσταθεροποίηση των γειτονικών χωρών της Ρωσίας και της ΕΕ και των κρατών μελών της. Σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τα μέτρα αυτά δεν θα εμποδίσουν τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης και το προσωπικό τους να ασκούν δραστηριότητες στην ΕΕ εκτός των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, π.χ. έρευνα και συνεντεύξεις.

  • Περιορισμοί εξαγωγών

Η ΕΕ επεκτείνει τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αφορούν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όσον αφορά αγαθά και τεχνολογία διπλής χρήσης. Τέτοιες προσθήκες στον κατάλογο περιλαμβάνουν τόσο ρωσικές όσο και λευκορωσικές οντότητες. Επιπλέον, η ΕΕ θα επεκτείνει τον κατάλογο των αγαθών και της τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλει στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Αυτό θα περιλαμβάνει 80 χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών όπλων.

  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Η ΕΕ θα απαγορεύσει την παροχή υπηρεσιών λογιστικών, δημοσίων σχέσεων και συμβουλευτικών, καθώς και υπηρεσιών cloud στη Ρωσία.

  • Μεμονωμένες κυρώσεις

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε επιπλέον άτομα και οντότητες: τους υπεύθυνους για τις θηριωδίες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Μπούτσα και τη Μαριούπολη, προσωπικότητες που υποστήριζαν τον πόλεμο, κορυφαίους επιχειρηματίες και μέλη οικογενειών ολιγαρχών και αξιωματούχους του Κρεμλίνου, καθώς και εταιρείες στον τομέα της άμυνας και έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό.

«Η ΕΕ καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις αδιάκριτες επιθέσεις της κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις και τα δεινά και η καταστροφή που προκαλούνται είναι ανείπωτα. Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση όλων των ενδιαφερόμενων αμάχων. Καλεί επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει αμέσως την ασφαλή επιστροφή των Ουκρανών που απομακρύνθηκαν βίαια στη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα κατά της ρωσικής επίθεσης και να οικοδομήσει ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ευημερούν μέλλον», καταλήγει το κείμενο της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία

Οι πιο αισιόδοξες χώρες, ως προς τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας, είναι η Πολωνία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, όπου το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πιθανότητες ουκρανικής νίκης είναι σημαντικές.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν δεν θα συνεργαστεί με φίλους του Πούτιν

«Αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία έναντι των ευρωσκεπτικιστών, αυτοί που υπερασπίζονται τις αξίες μας ενάντια στους φίλους του Πούτιν. Με αυτούς θέλω και ξέρω ότι μπορώ να συνεργαστώ», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.