ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
αγροτικό τοπίο βοοειδή
Φωτογραφία Shutterstock

Φόρους στους κτηνοτρόφους για εκπομπές αερίων επιβάλλει η Ν. Ζηλανδία

Η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό παίκτη κτηνοτροφικών προϊόντων παγκοσμίως θα δημιουργήσει ένα σύστημα κοστολόγηςη που προέρχεται από την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να φορολογήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την κτηνοτροφία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κύρια πηγή τους για τη χώρα: το ρέψιμο των προβάτων και των βοοειδών.

Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, η Νέα Ζηλανδία, η μεγαλύτερη εξαγωγός κτηνοτροφικών προϊόντων, θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να πληρώνουν για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα ζώα που εκτρέφουν, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σχεδόν το ήμισυ των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται στη Νέα Ζηλανδία προέρχονται από την κτηνοτροφία και τη γεωργία, όμως μέχρι τώρα αυτές αποκλείονταν από το σύστημα εμπορίας των εκπομπών, προκαλώντας επικρίσεις. Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο κατήρτισε η κυβέρνηση σε συνεργασία με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, οι τελευταίοι θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το 2025.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε το ποσοστό του μεθανίου που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα και ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα κοστολόγησης των εκπομπών που προέρχονται από την κτηνοτροφία και τη γεωργία αποτελεί βασικό παράγοντα για να το πετύχουμε», δήλωσε ο Τζέιμς Σο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα για τους κτηνοτρόφους που μειώνουν τις εκπομπές μέσω πρόσθετων τροφίμων. Τα έσοδα από τη φορολόγηση αυτή θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και τις υπηρεσίες συμβουλών για τους κτηνοτρόφους. Η τελική απόφαση για το νομοσχέδιο αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμύρα στις Κυκλάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλημμύρες στην Ελλάδα: Υπο πίεση τα ρέματα, ανάγκη για πρόγνωση

Οι πρόσφατες έντονες βροχές, αλλά και το περιστατικό στο ρέμα της Πικροδάφνης με τις σοβαρές ζημιές, ανέδειξαν ξανά τα ερωτήματα για την τρωτότητα της χώρας σε ακραία φαινόμενα, που δεν οφείλεται μόνο στην ένταση της βροχής.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Κουνούπια και κλίμα: Μεγαλώνουν και εξαπλώνονται λόγω αλλαγών

Η κλιματική αλλαγή με υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις διευκολύνει τα κουνούπια να εμφανίζονται σε νέες περιοχές, όπως η Ισλανδία. Ο βιολογικός κύκλος τους εξαρτάται από το κλίμα, όπως εξηγούν ειδικοί εντομολόγοι.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βικτόρια: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών πυρκαγιών

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία κήρυξε κατάσταση καταστροφής λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, με σπίτια και δασικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Αυστραλία λόγω καύσωνα

Ισχυρές φωτιές σε ξηρές αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας κατέστρεψαν σπίτια και δάση, με δεκάδες οικισμούς να εκκενώνονται λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδί, αγνοούνται.
Λεωφορείο ΚΤΕΛ στάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΤΕΛ: Ακυρώνονται 50 δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη λόγω αποκλεισμών

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται σήμερα συνολικά 50 δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη–Αθήνα, λόγω πλήρους αποκλεισμού των οδικών αξόνων από αγρότες και κτηνοτρόφους και έπειτα από ενημέρωση της ΓΑΔ Θεσσαλίας.