ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Φώτο: Shutterstock

Η Λιθουανία επιδιώκει πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία ώς το 2024

Η Λιθουανία σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου της 3ης Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε τότε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Να αποσυνδεθεί από το ρωσικό δίκτυο διανομής ενέργειας το 2024, έναν χρόνο πριν από την προγραμματισμένη αποσύνδεσή της, επιδιώκει η Λιθουανία όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της, Γκιτάνας Ναουσέντα. «Ας μην αφήσουμε την οποιαδήποτε ευκαιρία στον επιτιθέμενο να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης», φέρεται να δήλωσε ο Ναουσέντα, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος, με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στο Βίλνιους.

«Η ταχύτερη δυνατή συμμετοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο διανομής ενέργειας θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια των βαλτικών δημοκρατιών, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ναουσέντα. Η μεγαλύτερη σε μέγεθος και πληθυσμό χώρα της Βαλτικής αποτελεί έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ρωσίας παγκοσμίως και πασχίζει να υπάρξει ενεργειακή απεξάρτηση όλης της Ευρώπης από την Μόσχα. Η Λιθουανία σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου της 3ης Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε τότε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Το υπουργείο ανέφερε τότε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου. «Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε τότε ο υπουργός Ενέργειας Νταινίους Κρέιβις στην ανακοίνωσή του.

Όλες οι ανάγκες της Λιθουανίας σε φυσικό αέριο θα καλυφθούν τώρα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης Κλάιπεντα. Η Λιθουανία ανέθεσε την πλωτή εγκατάσταση στις αρχές του 2015, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τρεις μεγάλες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται πλέον να φτάνουν στην πλωτή εγκατάσταση εκεί κάθε μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Αποσυνδέονται οι χώρες της Βαλτικής από το ρωσικό σύστημα ενέργειας

Να επισπεύσουν την απεξάρτησή τους από τις ρωσικές εταιρείες ενέργειας και να συνδεθούν στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο έως τα τέλη του 2025 μέσω της Πολωνίας θέλουν η Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη φορά χωρίς ρωσικά πλήγματα σε ουκρανική ενέργεια μετά τη «εκεχειρία» Τραμπ

Για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση Τραμπ για «ενεργειακή εκεχειρία», η Ρωσία δεν έπληξε ουκρανικούς ενεργειακούς στόχους, αλλά βομβάρδισε δίκτυα συγκοινωνίας. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι επαφές συνεχίζονται χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία άμεση σύνδεση εξαγωγής ντίζελ με Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέει την πιθανή συμφωνία εξαγωγής ρωσικού ντίζελ στις ΗΠΑ με τη θέση της Μόσχας στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Συνεχίζονται συνομιλίες για ενεργειακή εκεχειρία Ρωσίας-Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε συνέχιση επαφών με Ουκρανία για ενεργειακή εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Τραμπ, χωρίς να παρέχει νέες λεπτομέρειες. Παραμένει άγνωστο με ποιους συνομιλεί η Ρωσία και αν είχε ενημερωθεί πριν την ανακοίνωση.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Συμφωνία για ρωσικό ντίζελ ως μοχλός πίεσης για επιστροφή στις συνομιλίες

Απεσταλμένοι του Τραμπ είπαν σε Ουκρανούς αξιωματούχους πως η συμφωνία για ρωσικό ντίζελ αποσκοπεί στην επαναφορά της Ρωσίας σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δείχνοντας διάθεση του Τραμπ για συμφωνίες με τη Μόσχα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πωλήσεις υδρογονανθράκων 320 δισ. στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από το 2022 πούλησε στην Ευρώπη υδρογονάνθρακες αξίας 320 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.