ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Ανάπτυξη στο 2,5% του ΑΕΠ της Γερμανίας προβλέπει για το 2022 το Ifo

Κατά το τρέχον έτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 6,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1974, ενώ οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά εκτιμάται ότι και το 2023 θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο, στο 3,3%.

Ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 2,5%, αντί για 3,1% που προέβλεπε τον Μάρτιο και πληθωρισμό στο 6,8%, προβλέπει για το τρέχον έτος το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, επισημαίνοντας ότι μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, η ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζεται από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την αρχή του έτους η γερμανική οικονομία ανακάμπτει από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού, με την εξομάλυνση της δραστηριότητας στην αγορά και τους καταναλωτές να δίνουν σημαντική ώθηση. «Ο υψηλός πληθωρισμός ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη μεταφορά προϊόντων, επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη σε σχεδόν όλους τους κλάδους», αναφέρει το Ifo και προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% για το 2022 και κατά 3,7% το 2023. Κατά το τρέχον έτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 6,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1974, τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά εκτιμάται ότι και το 2023 θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο, στο 3,3%.

Το Ifo κάνει ιδιαίτερη μνεία στα πρώτα δείγματα κάμψης της κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε τον Μάιο στο 7,9%. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, αλλά την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί η κατανάλωση στον τομέα των υπηρεσιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το β' τρίμηνο, η ανεργία έφτασε στο 5,4%

Ανεργία, πληθωρισμός και χαμηλό ΑΕΠ κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης που βιώνει τις χειρότερες επιπτώσεις από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου.